Újra látható a restaurált holt-tengeri tekercs

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Múlt-Kor

2008. május 17. Az Izraeli Múzeumban e héttől három hónapig újra kiállítják az egyik legjelentősebb holt-tengeri tekercset, amelyet állagának megóvása végett előzőleg négy évtizeden át az intézmény egyik sötét, légkondicionált szobájában őriztek.

A 7,3 méter hosszú borjúbőr tekercsre több mint két évezrede a bibliai Ézsaiás könyvét rögzítette egy júdeai írnok, és a múzeum vezetői Izrael állam fennállásának 60-ik évfordulójának ünnepléséhez kívánnak hozzájárulni bemutatásával.

A tekercset 1967 óta tartották a légkondicionált teremben. Két éve ugyan újra bemutatták, de miután a kurátorok azt tapasztalták, hogy megrepedt a bőr, egy fotókópiával helyettesítették.

A felbecsülhetetlen értékű kézirat i.e. 120-ban készült, ma is jól olvasható. Az i.e. 250 és i.sz. 70 közötti időből származó 900 holt-tengeri tekercset – több mint 15 ezer bőr- és papiruszdarabon – 1947 és 1956 között találták 11 barlangban a Holt-tenger nyugati partján.

A legismertebbek közülük a kumráni tekercsek, amelyek egy ősi település romjai közelében, Hirbet Kumránban kerültek elő, Jerikótól 15 kilométerre délre. A tekercseket vélhetően az esszénusok, egy szigorú és elszigetelt zsidó szekta tagjai írták.

A korabeli idők héber bibliájába bepillantást engedő iratok felfedezése a 20. század egyik legjelentősebb régészeti szenzációjának számított. Ézsaiás könyve az egyedüli teljes bibliai könyv a holt-tengeri tekercsek között.

[popup][/popup]