Újra Évkönyv!

Írta: (szántó) - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink, Irodalom

Csipkerózsika álmából ébred a magyarországi zsidóság háború utáni történetének hosszú ideig – kényszerűségből – egyedüli kulturális kiadványa: az Évkönyv. Scheiber Sándor halálával szakadt meg a hagyomány, utoljára 1984-ben látott napvilágot az antológia. A hosszú szünet részben a politikai változások hitközségi vetületének, részben személyes ellentéteknek tudható be. Raj Tamás szerkesztésében jórészt összeállt már egy kötet 1987-88-ban, amikor személyi változás következett be a főszerkesztői poszton.

Ma, a megújuló honi zsidó intézményrendszerben az Évkönyv az Országos Rabbiképző Intézet kiadványaként jelenik meg, míg korábban a MIOK volt a „gazdája”. Remélhetőleg még az idén kikerül a nyomdából a Rabbiképző Intézet igazgató-professzora, dr. Schweitzer József által jegyzett gyűjtemény, melyben többek között Gergely Ágnes és Hegedűs Géza verseit, héber költők magyar fordításait, Erős Ferenc: A holocaust és a magyarországi zsidóság azonosságtudata című tanulmányát, J. Z. Moskovits: A mai izraeli bibliatudomány című ismertetőjét olvashatjuk. Szerepel az antológiában irodalmi tanulmány Füst

Milán regényéről az Adventról Lichtmann Tamás tollából, az ággádáról Jólesz Károly elmélkedése, Antal Gábor Zsolt Béla emlékét idézi meg, Kapronczay Károly lengyel zsidó menekültekről ír, akik a második világháború idején Magyarországon leltek átmenetileg azilumra.

A tartalomjegyzéket lapozgatva úgy tűnik, mintha a szépirodalom kissé háttérbe szorult volna a tényirodalom s a visszaemlékezések javára, s bár reméljük, tévedünk, de mintha Komoróczy Géza: A kommentár mint szellemi magatartás és jelentősége a zsidó hagyományban című tanulmánya megjelent volna már a Múlt és Jövő 1990. évi 2. számában.

Az Évkönyv újjászületése nyomán remélhetőleg évelő lesz, látószögét nagyobbra tárja, hogy a külföldi zsidó tárgyú publikációk is otthonra találjanak lapjain, s minthogy évente kerülhet ismét olvasói kezébe, dinamikusabb szerkesztéssel, „népfrontos” szemléletmóddal a honi zsidó közösség igazi kulturális orgánumává lehet, bekapcsolva azt az egyetemes zsidó művelődés véráramába.

(szántó)

Címkék:1991-10

[popup][/popup]