Újlipótváros: szkinhed-demonstráció – antifasiszta ellenakció?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2008. április 7. Ma (április 7.) délután 16.30-ra szkinhedek terveznek megfélemlítő akciót egy újlipótvárosi jegyiroda ellen. A demokrácia hívei nem hagyják magukat.

Az ügy előtörténete jól ismert az országos médiából. A Hollán Ernő utca elején lévő Broadway jegyirodába mintegy tíz napja betért egy erősen szélsőjobboldali érzelmű leány, s a Kárpátia nevű szkinhed együttes koncertjére akart jegyet venni. Ezután összeszólalkozott az iroda alkalmazottaival. Szélsőjobbos portálokon terjesztett története szerint lefasisztázták és kidobták a boltból. Valójában a jegyeladó nem ismerte a keresett együttest. A leányt nem dobták ki, hiszen a panaszkönyvbe is beírta sérelmét – álnéven.

A tények helyett a gyűlölködésben érdekelt szélsőjobbos portálokon elindult az uszítás, aminek gyümölcse hamarosan beérett: egy éjszaka gyújtóbombát dobtak az üzletre, amely teljesen kiégett. A kár több millió forint volt.

A rendőrség ezután azonosította a szélsőjobbos körökben ismert leányzót. A gyújtogatás sikerén fellelkesülve („Szép volt fiúk!”), a hírhedt szélsőjobbos provokátor, Tomcat üdvözölte a kibontakozó magyar terrorizmust és Interneten hívta fel szimpatizánsait további megfélemlítő akcióra. Eszerint a szkinhedek ma (április 7-én, hétfőn) 16.30-kor találkoznak a Jászai Mari téren és vonulnak a jegyirodához.

Internetes körlevelekben és honlapokon mások ugyanerre a helyszínre és időpontra invitálnak antifasiszta ellentüntetésre. Az ügy szimbolikus jelentősége nyilvánvalóan igen nagy: ha a szkinhedek akadályoztatás nélkül masírozhatnak az Újlipótvárosban, a pesti zsidóság biztonságérzetére mérnek komoly csapást.

[popup][/popup]