Újabb album került elő a nácik által ellopott műkincsekről

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2007. november 3. A náci birodalom külön osztagot működtetett a műkincsek begyűjtésére. Újabb, a nácik által a második világháborúban ellopott műkincsek fotóit tartalmazó album került elő Washingtonban. A kopott barna bőrkötetben olyan 18. századi értékes festmények képei találhatók, amelyek a nácik fosztogatásainak estek áldozatul.

Hubert Robert és Francois Boucher francia művészek munkáit a nácik feltehetően a háború elején vitték el Párizsból. A washingtoni Nemzeti Levéltár közlése szerint az előkerült album az egyik legjelentősebb bizonyíték a nürnbergi perek óta arra, hogy a hitleri Németország milyen előre kitervelt módon rabolt össze műkincseket és más kulturális értékeket. A szóban forgó albumban szereplő festmények azóta valószínűleg visszakerültek Franciaországba tulajdonosaikhoz – mondta Allen Weinstein levéltáros.

A náci harmadik birodalom külön osztagot működtetett a műkincsek begyűjtésére és katalogizálására, amelyekből a legértékesebb darabokat a Hitler Linzbe (Ausztria) tervezett művészeti múzeumában állítottak volna ki. A kötetet egy olyan amerikai katona családja adományozta a Nemzeti Levéltárnak, akinek egysége a világháború végén Németország berchtesgadeni térségében állomásozott.

A katona állítólag “háborús emléktárgyként” vitt magával Hitler házából két albumot. A másik kötetet a család szintén át fogja adni az archívumnak. A Nemzeti Levéltár nem közölte, hogy mennyit fizetett az albumért, és a katona családjáról is csak annyit tudni, hogy valahol az Egyesült Államok déli részén él.

[popup][/popup]