Új év, új óra –

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Megszépült a pécsi Zsinagóga

2007. szeptember 19. Teljesen befejeződött a pécsi Zsinagóga hetedik éve tartó külső rekonstrukciója. Az idei munkálatokat kiegészítette az is, hogy kicserélték az épület immáron húsz éve üzemképtelen óráját is. Az új szerkezetet a zsidó újévkor, hivatalosan szeptember 12-én adta át a hitközség.

  Pecsi zsinagoga oraja  
  A pcsi zsinaóga órája (Fotó: Hardi András  

Végre teljesen befejeződött a pécsi zsinagóga több éve tartó külső rekonstrukciója. A hozzávetőlegesen százmillió forintból, jelentős állami támogatás igénybevételével megvalósuló felújítás ebben az évben a Kossuth téri épület északi oldalának rendbetételével folytatódik.

Krausz István, a Pécsi Izraelita Hitközség vezetője a Pécsi Napilapnak elmondta, hogy a fináléjához érkezett az immáron hetedik éve tartó folytatólagos felújítás-sorozat. Mint mondta minden évben csak egy részét tudták renoválni, a XIX. század derekán Feszl Frigyes tervei alapján épített zsinagógának, és mindvégig az eredeti, múlt századi állapot helyreállítása volt a cél.

Bár nem az átfogó külső felújítási munkálatokhoz tartozik, a Pécsi Zsinagóga órája is megújult a nyáron. A szerkezet közel két évtizede nem mutatta már az épületre tekintőknek a pontos időt, így éppen ideje volt a cserének. Krausz István elmondta, hogy jelentős támogatást kaptak többek között az önkormányzattól is, így a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepén, a szeptember 12-én esedékes ros hasana ünnepén adta át hivatalosan a hitközség.

Az új óra, amelyet Gulácsi János irányításával készítettek világviszonylatban is egyedülálló, mert miközben a külső számlapon a fekete mutatók a pontos magyarországi időt mutatják, addig a belső fekete számlap felett a sárga mutatók visszafele járnak, és a jeruzsálemi időt mutatják

Az elnök utalt rá: a külső szemlélő az új órán nem vesz észre nagy különbségeket, hiszen eredeti formában állították helyre a szerkezetet.

A zsinagóga 1865 és 1869 között, romantikus stílusban épült. Terveit a korszak legkiválóbb építésze, Feszl Frigyes, valamint Gerster Károly és Kauser Lipót készítette. A főhomlokzat három részre tagozódik, a földszinten három lépcső vezet a bejáratig.
A középrész félköríves záródása a tetőgerinc fölé nyúlik, nagy felületének közepére órát helyeztek, körülötte félkörívben héber szöveggel: “Mert házam, az imádság házának neveztessék minden nép számára.” A jelzett betűkből a zsidó naptár szerint kiolvasható az építés évszáma: 5628=1868. Az épület belső terében két, egymás felett elhelyezkedő karzat van. Az ezer főt befogadó zsinagógában építették meg a pécsi Angster Orgonagyár első orgonáját.

Korb Zoltán

(Forrás: Pécsi napilap)

 

[popup][/popup]