Turul-ügy: lehet, hogy mégsem kell bontani?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

A politika kompromisszummal rendezné a Turul-ügyet
Forrás: Hírszerző

2008. március 8. / Kiss Ádám Újabb elemmel gazdagodott a magyar közélet furcsaságainak listája. Kedden jogerős bírósági ítélet született a Fővárosi Bíróságon a XII. kerületi Turul-szobor bontásáról, miközben a Fővárosi Közgyűlés már tavaly októberben elvi hozzájárulását adta az emlékmű átminősített formában való fennmaradásához.

A politikusokat mintha nem sokban érintené a politikusok döntését figyelmen kívül hagyó bírósági ítélet, de a Turul-vita legalább már a kompromisszum felé közelít.

Mitnyan György, a XII. kerület jobboldali polgármestere 2005 októberében avatta fel a második világháború kerületi áldozatainak emlékművét. A klasszikus, karmaival kardot markoló, kiterjesztett szárnyú turulmadarat ábrázoló szobor a hozzá való tereprendezéssel együtt engedély nélkül épült fel, ahogy nem messze onnan a holocaust emlékére emelt “Igazak fala” is.

Mindez komoly és alacsony szintre ereszkedő vitákat kavart az emlékmű körül. Főképp a kerületi SZDSZ kifogásolta, hogy az áldozatoknak épp egy olyan szimbólum van az emlékművén, amit a második világháború előtt és alatt szélsőjobboldali mozgalmak viseltek emblémaként. A madarat művészettörténeti kritikák is érték az elavult formanyelv miatt, és természetesen az engedély nélküli felépítés is vihart kavart.

Az ügy két szálon futott tovább. Egyrészről közéleti szálon, mely a Fővárosi Önkormányzat magasságában a politikai döntéshozatalt is elérte, másrészről bírósági úton, a jogtalan építkezés miatt.

Az építményre fennmaradási engedélyt kellett kérni, ezt viszont a közigazgatási ügyekben illetékes I. kerületi önkormányzat megtagadta, már csak azért is, mert a fővárosi hozzájárulás hiányzott hozzá. A hivatal a törvénytelenül épített szobor bontására szólított fel. A bontási határozat ellen az önkormányzat a regionális közigazgatási hivatalhoz fellebbezett, de ott sem járt sikerrel.

A Pokorni-kompromisszum

A közigazgatási hivatal másodfokú bontási határozatát a Fővárosi Bíróságon, közigazgatási perben támadta meg az önkormányzat. Ám végül itt is olyan ítélet született, kedden immár jogerősen, hogy a kerületnek harminc napon belül el kell bontania a Böszörményi és az Istenhegyi út sarkára illegálisan emelt emlékművet.

A Fővárosi Önkormányzat is több határozatot hozott a szobor ellen. Ezekben elítélték az engedély nélküli felállítást, és nem járultak hozzá a szobor fennmaradásához sem. Az ügyben a Mitnyan Györgyöt váltó Pokorni Zoltánnak sikerült fordulatot elérnie. Pokorni azt ajánlotta, hogy a turult, mely katonai jelképként ma is használatos, minősítsék át a kerület katonai áldozatainak emlékművévé, a polgári áldozatoknak pedig épüljön egy új emlékmű.

   
  Hegyvidéki Turul (Fotó: Hírszerző)  

A Pokorni-féle javaslatot tavaly október végén a közgyűlés elfogadta. Az ellenzék mellett SZDSZ-es képviselők, és egy tévedésből igennel szavazó szocialista alkotta többség hatályon kívül helyezte a korábbi határozatok nagy részét. Az átminősített emlékmű létrehozásához is elvi hozzájárulásukat adták, azonban a szobor fennmaradásához nem. Az új emlékmű létrehozását pedig azóta meg is kezdte a hegyvidéki önkormányzat.

A Turulról hozott két döntés viszont ellentmond egymásnak. A bíróság döntése értelmében ugyanis 30 napon belül meg kell kezdeni a bontást. A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott határozatok alapján az elvi lehetősége mégis megvan a szobor megtartásának. A bíróság az ítélet meghozatalakor tudott a közben született fővárosi határozatról. Ezt azonban azzal utasították el, hogy az elsőfokú ítéletet erősítették meg, ami meghozatalakor – az akkor még nem létező fővárosi határozatok miatt – jogos volt.

Átminősítenék

Váczi János, Pokorni Zoltán kabinetfőnöke a Hírszerzőnek azt nyilatkozta, hogy az ítélet pontot tett egy évek óta húzódó – Demszky Gábor és Mitnyan György közötti – presztízsharcra. Váczi szerint azonban abból a problémából semmit sem old meg, hogy a kerületben lévő műalkotás sorsát valahogy rendezni kell.

A kabinetfőnök szerint elkezdődött az ezzel kapcsolatos párbeszéd is a Fővárosi Önkormányzatban. A másik emlékmű pályázatán már kiválasztották a megvalósítandó alkotást, melynek felépítésére engedélyt fognak kérni. Ezzel együtt pedig fennmaradási engedélyt fognak kérni a Turulra is, melyet hamarosan bejelentenek az építési hatóságnál is.

Váczi János szerint a katonai emlékművé átminősített Turulon jóformán semmit sem kellene változtatni. Az emléktáblán felsorolt polgári áldozatok nevét viszont a hozzátartozók külön kérésére átvezetik az új emlékmű táblájára. Pokorni Zoltán kabinetfőnöke úgy összegezte lapunknak az önkormányzat szándékait, hogy “végre szeretnék rendezni a szobor sorsát és véget vetni annak a jogi huzavonának, amely méltatlan a háborúban elhunyt kerületi áldozatok emlékéhez”.

John Emese, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője szerint az ügyben való álláspontjukat még meg kell vitatniuk a frakción belül. John Emese szerint a tavaly év végi megállapodás nem mondta ki azt, hogy a Turul maradhat. A frakcióvezető szerint is a megoldást kell keresni, de továbbra is aggályosnak tartja azt a módszert, hogy egy engedély nélküli építkezést utólag legitimáljanak a hatóságok.

[popup][/popup]