Tragédia Izrael létrejötte – izraeli történelemkönyvek állítják

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 23. Izraelben már tragédiaként is taníthatják a zsidó állam létrejöttét – az arab diákok számára készült tankönyvvel. Az izraeli oktatási miniszter hét végi könyvbemutatója heves indulatokat váltott ki honfitársai egy részében, az egyik jobboldali vezető a miniszter menesztését kérte a kormányfőtől.

Izraelben az arab diákok új tankönyvének a szövege borzolja a kedélyeket, olyannyira, hogy a tankönyv jóváhagyása miatt az oktatási miniszter menesztését követeli Olmert miniszterelnöktől a jobboldal egyik vezetője. Az új lecke szerint a zsidó állam 1948-as győztes függetlenségi háborúja a palesztinok számára nagba volt, vagyis arabul tragédia. A szöveg egyik fő ellenzője egy tévéműsorban a következőképpen fejtette ki véleményét.

– Ez az állítás elfogadhatóvá teszi, hogy az rabok körében a diákok úgy nőjenek föl, hogy függetlenségi háborúnkat az ő tragikus vesztes háborújuknak tekintsék. Ezek után az ilyen diákokat hogyan lehet Izrael hűséges állampolgárává nevelni.

A megtámadott baloldali munkapárti miniszter válasza így hangzott a tévében:

– Az országban élő két népnek, a zsidó és az arab polgároknak meg kell tanulniuk a másik törénet-mondását. Tudniuk kell, hogy a találkozási pontok nem mindig harmonikusak, de sok tanulságot hordoznak a közös életünkről.

Izraelben nem először tört ki botrány a történelem tankönyvek szövege miatt. A gyerekek történelem szemléletének alakítása gyakran visszatérő kérdés a két nép konfliktusában.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

(Forrás: www.radio.hu)

[popup][/popup]