Történelem a mának…

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Pécsre érkezik az Anne Frank-kiállítás

2008. január 14. / MTI Pécsett látható január végétől az Anne Frank – történelem a mának című kiállítás. A tárlat vasárnap zárta be kapuit első magyarországi állomásán, Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban; a bemutató 2009-ig számos településre eljut majd – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

   
  Anna Frank  

Az amszterdami Anne Frank Ház kiállítása, amely tavaly augusztusban érkezett Magyarországra, január 25-től február 22-ig Pécsett, márciusban Hatvanban és Salgótarjánban, áprilisban Komáromban, Révkomáromban (Szlovákia), szeptemberben Nagyatádon, októberben Győrött, novemberben Sopronban, 2009 áprilisában pedig Szerbiában, Zentán látható majd.

A kiállításon Anne Frank naplójának idézetei és a Frank családról készült fotók szerepelnek. A tárlat ezek mellett egyéni történeteket és szemtanúk beszámolóit hívja segítségül az előítélet, az üldöztetés, az ellenállás, az emberi jogok és a demokrácia témájának kiemelésére. Az alkotók elsősorban a középiskolás diákok érdeklődésének figyelembe vételével állították össze a kiállítás anyagát.

Az összegzés szerint a tárlat a három éve megnyitott Holokauszt Emlékközpont legsikeresebb programja lett. Mint írják, az igen magas látogatottság nagy részben a holland mintára megszervezett diák tárlatvezetéseknek köszönhető. A középiskolás és egyetemista diákcsoportokat saját kortársaik vezették végig a kiállításon, együtt beszélték meg a látottakat.

A felkészített diák tárlatvezetők 2007 októbere és 2008 januárja között, 14 tanítási hét alatt 2.560 diáknak mutatták be a kiállítást – olvasható a Páva utcai központ összegzésében. A közlemény szerint a látogató csoportok részéről a Holokauszt Emlékközpont számos pozitív visszajelzést kapott. A különleges tárlatvezetést a diákok nagy érdeklődéssel fogadták. A kiállítás minden állomásán kortárs vezetők kalauzolják majd a látogató diákokat. A német zsidó családból származó Anne Frank (aki Magyarországon Anna Frank néven vált közismertté) 1933-ban menekült el szüleivel Németországból Hollandiába.

A család a náci megszállás idején egy amszterdami házban bújt meg. A rejtekhelyet azonban 1944-ben árulás folytán felfedezték, a családot koncentrációs táborba hurcolták. A deportálást csak a családfő, Otto Frank élte túl. Anne Frank anyjával és nővérével együtt a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban, egy hónappal azelőtt, hogy az amerikai csapatok 1945-ben felszabadították volna a lágert. Történetét fennmaradt naplójából ismerhette meg a világ. A feljegyzéseket édesapja adta ki 1947-ben.

[popup][/popup]