Tordason nem lett iskolaigazgató az SS-ruhás “hagyományőrző”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. május 23.
Eredménytelenül végződött csütörtökön késő este a Fejér megyei Tordason az iskolaigazgató megválasztása: a három pályázó – köztük Kosaras Péter Ákos, aki tavaly az interneten SS-egyenruhában volt látható – egyike sem kapta meg a szükséges többségi szavazatot.

Ezt Teszár Tamás, Tordas alpolgármestere közölte a több órás zárt ülést követően a községháza előtt várakozó szülőkkel és sajtómunkásokkal.

A testületi ülést megelőzően mintegy nyolcvanan gyűltek össze a tordasi községháza előtt, s várták az ülés megkezdését. A bejelentett demonstráció elején a szülők képviselője petíciót adott át a polgármesternek, amelyben arra kérték a képviselőket, hogy alaposan fontolják meg a döntést. Ezt azzal indokolták, hogy Kosaras Péter Ákos pályázatának híre megosztotta a falu lakosságát.

A pályázatot azért írták ki, mert a jelenlegi igazgató nyugdíjba vonul. A nyolcosztályos iskolát Tordas és a szomszédos Gyúró község intézményi társulás formájában működteti.

Az új igazgató megválasztásáról közösen kell döntenie a két község képviselőtestületének, s a döntéshez mindkét testületben abszolút többségre van szükség.

Kosaras Péter Ákos a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus gimnáziumban igazgatóhelyettesként dolgozott. Tavaly júniusban került fel az internetre az a kép, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Akkor azt nyilatkozta, hogy az egyenruhát egy történelmi játék kedvéért, egy hagyományőrző táborban viselte.

Az ügy kirobbanását követően a tanárt felmentették beosztásából, majd a munkaviszonya is megszűnt.

[popup][/popup]