Tony Blair békeközvetítő lehet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 22. A közel-keleti “kvartett” békeközvetítőjének szeretné megnyerni Tony Blair leköszönő brit miniszterelnököt az amerikai Fehér Ház – számolt be róla a The Washington Post.

George Bush elnök már korábban egyeztetett erről Blairrel, aki jövő héten szerdán távozik hivatalából. David Welch külügyi államtitkár-helyettes, a State Department közel-keleti ügyekben illetékes fődiplomatája a héten Londonban tárgyalt a brit miniszterelnökkel.

  Tony Blair  
     

Washingtoni értesülés szerint Ehud Olmert izraeli miniszterelnök támogatja az ötletet, hogy Blair az Egyesült Államokat, Oroszországot, az Európai Uniót és az ENSZ-t tömörítő közel-keleti kvartett követe legyen. Áprilisig James Wolfensohn, a Világbank egykori elnöke látta el ezt a feladatot.

Dana Perino fehér házi szóvivő közölte: Blair tudvalevőleg nagyon aktívan részt vett a közel-keleti békefolyamatban egész miniszterelnöksége alatt.

Diplomáciai értesülések szerint a kvartett képviselői jövő hétre Párizsba terveztek találkozót, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elfoglaltsága miatt a megbeszélés azonban halasztódhat.

Sean McCormack, a washingtoni külügyminisztérium másik szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a Fehér Ház Blairt szeretné megnyerni a békeközvetítői szerepre. Azt mindenesetre elmondta: a kvartett követének az lenne a legfontosabb feladata, hogy segítsen a palesztinoknak megerősíteni politikai és gazdasági rendszerüket, intézményeiket a független palesztin állam megteremtésének előkészületeként.

Névtelenséget kérő washingtoni külügyi források megerősítették, hogy Blair neve valóban felmerült a posztra, de hivatalos felkérés még nem történt. Blair hivatala nem kommentálta az értesülést.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]