Toleranciabotrány a Király utcában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2007. október 10. A békés egymás mellett élést szorgalmazza, vagy feszültségeket gerjeszt az a köztéri művészeti akció, amely egy toleranciát vizsgáló szociológiai teszt kérdéseivel szembesítette a Király utcaiakat? Hunvald György szerint ott kell toleranciával foglalkozni, ahol azzal probléma van. Engedélye azonban nem volt az alkotóknak.

  Kiraly utcai tabla  
  “Tolerancia tábla” a Király utcában (Forrás: Index)  

A toleranciát vizsgáló köztéri művészeti alkotás nem várt sikert hozott az alkotóinak már az első napon. A Király utca lakói felháborodtak, és száz aláírással ellátott levelet küldtek az önkormányzatnak. A VII. kerület pedig felszólította a művészeket, hogy azonnali hatállyal távolítsák el a táblákat, amelyek az alkotói szándék szerint a békés egymásmellett élésről beszélnek. Később a Király utca másik oldalát igazgató VI. kerületi önkormányzat is leszereltette a feliratokat.

Toleranciapróba

“Elfogadna-e városa lakosaként egy kínait? Elfogadna-e családtagnak egy zsidót? Elfogadna-e házastársnak egy határon túli magyart?” Ilyen típusú kérdések szerepeltek – több nyelven, azokon a táblákon, amelyeket a multikulturalitásáról nevezetes Király utcában helyezett el Németh Ilona képzőművész és testvére, Németh Szilvia szociológus. Mindezt a Miniszterelnöki Hivatal által kezdeményezet Külhoni magyarok kulturális fesztiválja keretében, az Ernst Múzeummal és a Műcsarnokkal együttműködésben tették.

A táblák kérdései az etnikumok közötti távolságok mérésére alkalmas, a szociálpszichológiában alkalmazott Bogardus-féle skála elemei. A kérdések a táblákkal szembesülő járókelőket az alkotók szerint arra sarkallják, hogy gondolkozzanak el, elfogadnák-e egy adott etnikum tagját.

Földes András

[popup][/popup]