Tizenöt ország zsidó vallási vezetői találkoznak Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Kósersági konferencia
Forrás: Népszava Online

2008. március 10. Tizenöt ország zsidó vallási vezetőjének részvételével háromnapos nemzetközi kóserségi konferenciát tartanak Budapesten – adta hírül az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye.

A brüsszeli székhelyű, a kontinens több száz ortodox rabbiját tömörítő Európai Rabbik Központja és a Kelet-Európai Rabbik Tanácsa (KERT) keddig tartó éves rendes konferenciáján nyolcvan európai rabbi tart eszmecserét, ahol a vendéglátó az EMIH és az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség. A konferencián az Izraeli Rabbinátus is magas szinten képviselteti magát – közölte az EMIH.

Mint írták, a konferencia központi témája a kóserség, amely “alapvető és nélkülözhetetlen fontossággal bír a zsidó vallási élet gyakorlásában”. A legfontosabb szempontok, amelyeket megtárgyalnak: kémiai ételfeldolgozás és a kóserség szabályai, a gyógyszerek kósersági felügyelete, kínai élelmiszergyártás és a kóser piac, kóser állatvágás EU-s előírások mellett. A központi kérdés tehát a modern élelmiszergyártás és forgalmazás, illetve az új EU-s gazdasági lehetőségek egyeztetése a 3300 éves gyökerekre visszanyúló szabályrendszerrel.

A konferencián többek között Ukrajna, Oroszország, Németország, Belgium, Franciaország, Hollandia, Törökország, Horvátország, Szlovákia és Ausztria főrabbijai és kóserségi kérdésekre szakosodott vallási vezetői cserélik ki tapasztalataikat.

A közlemény megjegyezte: a találkozó alkalmat ad Magyarországnak, hogy mint jelentős mezőgazdasági és élelmiszer- illetve bortermelő ország, bekapcsolódjon a kóser élelmiszerek gyártásába és forgalmazásába.

Magyarországon többek közt az EMIH égisze alá tartozó Magyarországi Kóser Központ intézi a termékeknek kóserként való forgalmazásához elengedhetetlenül szükséges rabbinátusi engedélyeket.

[popup][/popup]