Tízből nyolc franciának nem tetszik – Ellenzik Sarkozy holokausztoktató tervét

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírextra

2008. február 24. Tízezren írták már alá azt a petíciót, amelyet neves francia értelmiségiek indítottak Nicolas Sarkozy államfőnek a holokauszt iskolai megemlékezésére vonatkozó javaslata ellen – írta pénteken a Nouvel Observateur című francia hetilap.

Az előző nap útjára indított felhívás, amelynek aláírói között ott van Régis Debray filozófus, Jaques Delors, az Európai Bizottság volt elnöke és Alain Touraine szociológus, sürgős állampolgári fellépést sürget az elnöknek a franciaországi zsidó szervezetek tanácsának (CRIF) február 13-i éves díszvacsoráján ismertetett javaslata ellen.

Sarkozy azt vetette fel, hogy az antiszemitizmus elleni harc részeként minden tízéves kisiskolásnak meg kell tanulnia a holokauszt franciaországi áldozataiként elpusztul 11 ezer gyerek közül egyiknek a személyes történetét.

“Máris látjuk a hatásait, amelyek katasztrofálisak” – állítják a felhívás szerzői, akik szerint az elnök javaslata megosztja a közösségeket, közöttük talán még a többinél is jobban magát a zsidó közösséget. Helytelennek tartják a gyermekgyógyászok és a pszichiáterek, és “máris alantas versengés indult meg az áldozatok között”.

Sarkozy környezete közölte: a kiváltott éles ellenkezés hatására módosíthatják a tervet. A történelem- és földrajztanárok szövetsége (APHG) pénteken cáfolta Xavier Darcos oktatási miniszter kijelentetéseit, akik szerint “minden második francia gimnazista azt sem tudja, hogy mi a holokauszt”.

A köztársasági elnök javaslatát elítélte az ellenzék, a pedagógus-szakszervezet, pszichiáterek, de az Auschwitzi Deportáltak Szövetsége és Simone Veil exminiszter, egykori deportált is.
Egy közvélemény-kutatás szerint a minden tíz francia közül nyolc ellenzi a tervet.

[popup][/popup]