Tisztelt Olvasó!

Írta: sz. t. g. - Rovat: Archívum, Hagyomány

A véletlen hozta úgy, hogy az ortodoxiáról szóló szeptemberi összeállításunk után egy hónappal állt össze régóta készülő mellékletünk, mely a magyarországi kasrut-helyzettel foglalkozik.

Az étkezésre vonatkozó szabályrendszer a hagyományhű életmód szerves részét képezi, így akár aláveti magát valaki a többletmunkával járó gondos életvezetésnek, akár nem, vitathatatlan, hogy a kóser konyha vagy akár csak annak emléke erős kapocs a zsidósághoz.

Ha másért nem, ezért ne lapozzon tovább, Tisztelt Olvasó, még ha ezidőtájt nem is eszerint él. A Szombat szerkesztősége abban reménykedik, hogy az itt következő írások felkeltik azok érdeklődését, akik ma még talán idegenkednek a kasrut szabályaitól, de közelednének a tradicionális zsidó lét e kellékéhez; azokét, akik bár nem szánják rá magukat életstílusuk megváltoztatására, de fontosnak érzik, hogy alkalmi vásárlásukkal erősítsék kötődésüket és segítsék a közösségi intézményrendszer fennmaradását; s végül

azokét, akik csupán tájékozottságra kívánnak szert tenni a honi zsidó életben. Felkelti tehát reményeink szerint a fentiek érdeklődését, annak ellenére, hogy az összkép helyenként borús. Nem utolsósorban azért, mert kínálati piac a jellemző e szférára. Az új fogyasztó új esélyt jelent, hogy a befektető fantáziát lásson a kínálat bővítésében, ami az egyik kulcskérdése a magyarországi kóser élelmiszergyártás és -kereskedelem jövőjének.

Tisztelt Olvasó!

Ön is részese e felelősségnek. Első lépésként csupán annyit tegyen, olvassa el az itt következő cikkeket. A hajdani virágzó zsidó élet majdani csak úgy lehet, ha gondjainkra közös megoldást találunk, ha vállaljuk, hogy közösségi intézményeink vérkeringését személyes jelenlétünkkel, anyagi hozzájárulásunkkal frissítjük.

A helyzet lehetne jobb is vallják szinte egybehangzóan a melléklet megszólalói.

Ezt kívánja szolgálni összeállításunk.

sz. t. g.

 

Címkék:1993-10

[popup][/popup]