Tiltakozás két Síp utcai ház bontása ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 16. A fővárosi Síp utca 8. és 10. számú műemlékházak bontása ellen tiltakozik az ÓVÁS Egyesület, az erről szóló közlést csütörtökön juttatták el a távirati irodához.

“A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyezte a rombolást, az értékes részletek, lépcsőházak, udvarok megsemmisítését, egyedül a két homlokzat megtartását írta elő, annak ellenére, hogy mindkét ház 2005 óta egyedileg védett műemlék. A magyar műemlékvédelem történetében példátlan, hogy műemlékek védett műemléki területen a műemlékvédelmi hatóság részéről ilyen bánásmódban részesülnek” – olvasható a civil szervezet közleményében.

Az ÓVÁS tudatta: az építési tervek szerint a két XIX. századi kétemeletes védett lakóépületre még három emeletet építenek, az udvari szárnyakat hétemeletes beépítés váltja fel ehhez tartozó mélygarázzsal, amelynek forgalma majd a szűk Síp utcát és környezetét terheli. A védett műemléki környezetben épülő hétemeletes ház a holokauszt áldozatainak emlékfája mögött jelenik majd meg, jól láthatóan a Dohány utcai zsinagóga udvarából – hívja fel a figyelmet közleményében az egyesület.

Emlékeztetnek arra, hogy a Dohány utcai Európa legnagyobb és egyik legszebb működő zsinagógája, Budapest egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága, turisták százai keresik fel naponta.

Tudatták: a Síp utca az UNESCO által védett budapesti világörökségi terület védőzónájába tartozik. A negyedben ennek ellenére három éve nagyarányú bontások zajlanak. Az ÓVÁS szerint egyes utcákban már az épületek hatvan százaléka kicserélődött.

Az egyesület jelezte: ebben a hónapban UNESCO-szakértők érkeznek Budapestre, hogy megvizsgálják a zsidó negyedben kialakult helyzetet.

“A világörökség méltatlan kezelése miatt megtörténhet, hogy a főváros elveszíti védett státusát. A világörökségi érték ilyen semmibe vétele, ami a VII. kerületben történik, világszerte példátlan” – véli az ÓVÁS Egyesület.

Szerintük Budapest az Ománi Szultánság sorsára juthat, ez az egyetlen hely, melytől – épp 2007-ben – megvonták a világörökségi címet – zárul a közlemény.

Az MTI írásos megkeresésére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, egyelőre nem adott választ.

(Forrás: STOP)

[popup][/popup]