Tibet, Darfúr és a pekingi olimpia

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 12. Egy Harvardi és egy oxfordi diák felhívással fordult a pekingi olimpiára készülő zsidó sportolókhoz a Jewish Telegraphic Agency internetes oldalán. A pekingi olimpia az 1936-os berlini olimpiára hasonlít egy szempontból – írják.

  A pekingi olimpia logoja  
  A pekingi olimpia logógja  

Ahogy akkor a világ sportolói 1936-ban nem törődtek a már érvényben lévő nürnbergi törvényekkel, és részvételükkel emelték a rendező náci Németország dicsőségét, úgy a Pekingbe készülő sportolók sem törődnek azzal, mit művelt és művel a Kínai Népköztársaság a tibeti néppel. Az 1950 előtt független Tibet inváziója 1.2 millió tibeti halálával járt – írják – s az ország virágzó buddhista kulturáját szinte teljesen elpusztították.

Ugyancsak Kínát (is) terheli a darfúri népirtás, mivel Kína a szudáni olajat kitermelő konzorcium legnagyobb részvényese, és a szudáni olaj négyötödének felvásárlója. Márpedig a szudáni kormány – írják – az olajbevételek hetven százalékát a hadseregre fordítja, amely a darfúri falvakat pusztítja.

A zsidóság – amely 1936-ban Berlinben keserűen tapasztalta meg a szolidaritás hiányát – most nem maradhat néma – írják. Bírálják az Izraeli Olimpiai Bizottság vezetőjét, aki a sport és a politika elválasztásáról beszél. Elvetik a bojkottot, viszont azt javasolják, hogy az izraeli, illetve a más országokból érkező zsidó sportolók viseljék a Darfúr megmentésére alakult mozgalom zöld csuklószíját, ami látható jele lesz, hogy nem maradnak közönyösek a más népekkel szemben elkövetett népirtással szemben.

Gadó János ffordítása

[popup][/popup]