Szűnőfélben az arab többség Kelet-Jeruzsálemben

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Feltétlenül több zsidót kell hozni Kelet-Jeruzsálembe! – Nem kisebb személyiség mondta ezt, mint David Ben Gurion, mégpedig kevéssel az 1967. évi hatnapos háború után. A mai izraeli kormány megfogadja a hajdani kormányfő tanácsát: azt tervezi, hogy öt év alatt hatvanezer bevándorlót telepít Izrael fővárosának keleti, egykor csaknem kizárólag arabok lakta részébe. Elhatározták, hogy évente ötezer új lakást építenek Kelet-Jeruzsálemben, vagyis háromezerrel többet, mint korábban tervezték. Más forrás szerint az évi ötezer új lakást az egész város kapja; ezek nyolc városrész között oszlanak meg, ám a nyolcból hat Kelet-Jeruzsálemhez tartozik.

A bevándorlási ügyekkel foglalkozó kormánybizottság a jeruzsálemi Templom-hegyen október elején lezajlott véres incidens után döntött úgy, hogy új bevándorlók tömeges betelepítésével meggyorsítja a keleti városrész elzsidósítását. Az arab lakosság lélekszáma itt mintegy 140 ezer. A Szovjetunióból 1990-ben bevándorolt 120 ezer emberből kilencezren költöztek Jeruzsálembe, ahol jelenleg 350 ezer zsidó él.

Ariel Saron lakásépítkezési miniszter, a bevándorlási kormánybizottság elnöke kijelentette: Jeruzsálem a zsidó nép fővárosa, és mint ilyen erősebb a Biztonsági Tanács minden határozatánál.

(Allgemeine és Associated Press)

 

Címkék:1991-02

[popup][/popup]