Szovjet zsidók Berlinben

Írta: Dunai Andrea - Rovat: Archívum, Külpolitika

6000 főre tehető azoknak a szovjet zsidóknak a száma, akik 1991. május 15-ig érkeztek a Német Szövetségi Köztársaságba. Ok az úgynevezett kontingens menekültek, akik gyakorlatilag a végleges letelepedéshez szükséges összes jogot élvezik. Később érkezett családtagjaik már csak ideiglenes lakhatási engedélyt kaptak. Az áttelepült zsidókat a többi menekülttel nem szokás egy lapon emlegetni, rájuk más szabályok érvényesek. A különböző szociális juttatások összege a kollégiumi elhelyezési hozzájárulással, egy háromtagú család esetében körülbelül 1500 DEM havonta. A kontingensbe tartozó zsidók automatikusan munka- nélküli státust kaptak, és ezeknek a munkaügyi hivatal ingyenes nyelvtanfolyamokat szervez. Ez egy nagyon fontos momentum, hiszen többségük nem beszél németül, s körülményeik következtében is eléggé izoláltan élnek. A jelentős munkanélküliség következtében kevés remény van arra, hogy állást kapjanak, hiszen 80-90 százalékuk értelmiségi. Nagyon sok orvos, pszichológus, mérnök és tanár van közöttük. Helyzetüket mégsem látják elkeserítőnek. Örülnek és kifejezetten elégedettek, hogy Németország befogadta őket.

Kapcsolatuk a zsidó valláshoz és hagyományokhoz nagyon eltérő. Habár leginkább az antiszemitizmust említik az áttelepülésüket kiváltó okok között, inkább a német mentalitással, mint a zsidó vallással kívánnak azonosulni. A Kelet-Berlinben, illetve az egykori NDK területén elszállásoltak félelemmel szemlélik az egyre erősödő idegengyűlöletet, így gyakran csak csoportokban hagyják el a szállót. Ez, a jelenségre amúgy is ״érzékeny” környezetnek gyorsan szemet szúr. Kelet- Berlin külvárosában például rendszeresen beverik a szovjet gettó ablakait. A Németország keleti részén uralkodó labilis helyzet a közelmúltban a szovjet zsidókat is érintette. Egy szászországi kollégiumból kiutasították egy csoportjukat, mert az épületet azonnal ״szanálni” kell.

Heinz Galinski, a már egyesített németországi hit- község vezetője, nagy reményt lát a bevándorlókban, és minden sajtónyilatkozatában hangoztatja, hogy a 30 000 főt számláló zsidó közösség életét a szovjet zsidók fellendíthetik.

A szovjet zsidók sajnos más miatt is ״napirenden” vannak. A Szovjetunióban uralkodó áttekinthetetlen helyzet következtében néhány más vallású személy is letelepedési engedélyt kapott hamis születési bizonyítványok felmutatása nyomán. A szovjet maffia néhány reprezentánsa és az álzsidó bevándorlók már egységes szervezetet alkotnak, és zsarolják, illetve inzultálják a szovjet antiszemitizmus elől menekülő zsidókat. A hitközség tagjai szervezetten fordultak a Zsidó Központi Tanács vezetőjéhez, hogy a rendőrség segítségével próbálják a maffiózókat kiutasítani.

Dunai Andrea

(Berlin)

 

Címkék:1991-12

[popup][/popup]