Szolidaritás a gyakorlatban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

JTA / Szombat

2008. június 25. Nem a hajdani lengyel szakszervezeti mozgalomról van szó, hanem arról a szolidaritásról, amit az amerikai zsidók táplálnak Izrael iránt. Jelen esetben pedig Szderot város lakói iránt, akik hónapok óta a Gázából kilőtt kasszam rakéták záporában kénytelenek élni.

A Jewish Telegraphic Agency ismereti egy New Jersey államban lakó tinédzser kezdeményezését, aki épp izraeli útján szembesült a szderoti helyzettel. Hirtelen búcsút kellett vennie az általa nagyon megkedvelt idegenvezetőtől, akit berendeltek tartalékos szolgálatra. Aztán ugyanennek a vezetőnek legjobb barátját ölte meg egy kasszam rakéta.

Otthonába visszatérve Gabrielle Flaum akciót indított, kortárs barátaival lobbycsoportot szervezett, mely képes volt elérni, hogy New Jersey állam törvényhozása határozatban szólítsa fel az Egyesült Nemzeteket: tegyen lépéseket a három, Hamasz-fogságban lévő izraeli katona – Ehud Goldwasser, Eldad Regev és Gilad Shalit – kiszabadítására.

2006-ban, a libanoni hadjárat idején, amikor Észak-Izrael lakói heteken át éltek a Katyusa rakéták záporában, az amerikai zsidók 360 millió dollárt gyűjtöttek támogatásukra.
A hírügynökség bemutatja az Amerikában működő számtalan, Izraelt támogató alapítvány egyikét, a One Family Fund-ot, mely a terror áldozatait segíti oly módon, hogy minden jelentkező amerikai családot egy izraeli családdal köt össze.

Miami környékén az alapítvány azzal a nem mindennapi ötlettel verbuvált támogatókat, hogy a békés amerikai otthonok tetejére (ál)kasszam rakétákat helyeztek, ekképp érzékeltetve az izraeliek szenvedéseit. Ily módon ez évben eddig egymillió dollárt gyűjtöttek a szorult helyzetben élő szderoti családok számára.

[popup][/popup]