Szkinhedek Dávid-csillaggal

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Világ

Amikor az amsterdami Ajax futballcsapata 1995 májusában fontos mérkőzést nyert, örömmámorban úszó tizenhétezer szurkolójának egy része dávidcsillagos zászlókat lengetve üdvözölte a győzelmet. Zsidók nemigen vannak köztük – az Ajax tizenötezer támogatója közül talán 500-an lehetnek, de ők nem tartoznak a szurkolótábor kemény magjához, amely az Európa-szerte jól ismert jelenségeket produkálja: agresszívek, isznak, kábítószert fogyasztanak. A kemény mag szívesen használ zsidó szimbólumokat – néhányan közülük még a koponyájukra is rátetováltatták a hatágú csillagot, noha egyébként a zsidóság iránt a legkevésbé sem érdeklődnek.

A II. világháború előtt az Ajaxnak valóban sokezres zsidó szurkolótábora volt – így ragadt rá a „zsidó csapat” minősítés. Ma, a futballhuliganizmus elvadulásának korszakában, ez antiszemita provokációkra ösztönzi a rivális csapatok híveit. Az Ajax szurkolói – főleg a kemény mag – erre dacból vállalta föl a zsidó szimbólumokat és kezdte magát zsidónak nevezni. Rajtuk kívül aligha vannak a világon dávidcsillagos zászlót lengető szkinhedek.

A város zsidósága zavarodottan nézi e fejleményeket, amit a holland tömegkommunikáció egyébként elég széles körben tárgyal. Van aki a közösség lejáratásának tartja az Ajax fanatikusainak magatartását, mások viszont jelnek tekintik, hogy a város nem feledkezett meg hajdanvolt jelentős zsidó közösségéről. Az viszont kétségtelen, hogy az Ajax izraeli zászlót lengető fanatikusai és a rivális csapatok náci indulókat éneklő huligánjai kiegészítik egymást – a provokációnak állandóan és kölcsönösen újabb köreit indítják be és ezzel folyamatosan fűtik a Hollandia-szerte jelentős futballhuliganizmust.

Címkék:1995-09

[popup][/popup]