Színes képek a nácik Párizsáról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

A párizsi polgármester-helyettesnek hányingere van a náci fotókiállítástól
Forrás: MA

2008. április 22. A német megszállás idején készült, különleges, színes fotókból álló kiállítás heves vitákat váltott ki a francia fővárosban, mivel egyesek szerint túlságosan is rózsás képet fest az elnyomott Párizsban folyó életről.

Christophe Girard párizsi polgármester-helyettes egyenesen bezáratná André Zucca fényképeinek tárlatát, hacsak a szervezők a kiegyensúlyozottság érdekében nem mutatják be a II. világháborús főváros mindennapjainak kevésbé napos oldalát is. “Hányingerem van attól, hogy nincsen elég világosan elmagyarázva: ez náci propaganda… Jelenlegi állapotában a kiállítás történelmi revízió” – mondta Girard a Reuters hírügynökségnek.

A Párizsiak a megszállás idején című, 270 színes fotográfiából álló tárlat valóban nagyobb hangsúllyal mutatja be az örömöt, mint a vasalt csizmák csattogását – ez a helyettes polgármester szerint pedig egyáltalán nem helyénvaló egy olyan városban, amelynek kollektív emlékezetében még mindig fájdalmas emlék a német megszállás. “Azt tervezzük, hogy megvitatjuk a kérdést történészekkel, és ha van lehetőség változtatásra, akkor megmentjük a kiállítást. De ha nincs, akkor valóban szívesebben venném, ha bezárnák” – szögezte le Girard.

Noha tilos volt fényképezni a megszállt Párizsban, Zucca a Signal című német propagandalap megbízásából dolgozhatott a városban. Képein egy hölgy sétál az elegáns bevásárlóutcában, fiatal pár enyeleg, vidám család lóversenyen izgul – a nyugodt élet jelenetei egy megszállt városban. Sokan úgy gondolják, hogy André Zucca kollaboráns volt, ez azonban nem vette el párizsiak tömegének a kedvét attól, hogy megtekintsék a városi könyvtárban kiállított gyűjteményt.
A bejáratnál egy felirat magyarázza el, hogy a képek egy olyan háborús Párizst mutatnak be, amelyet az utóbbi 60 évben nemigen láthattak a franciák, ez pedig Zucca nácikhoz fűződő kapcsolatának gyümölcse. A képeken gyéren tűnnek fel német katonák, de a kegyetlen valóság azért – ha ritkán is – beszivárog: zsidók sárga csillaggal a mellükön, hivatalos falragaszok azonnali kivégzéssel fenyegetik az ellenállókat és fegyvereseket.

A szervezők a történelem sötét időszakából származó értékes, noha elferdített igazságú pillanatfelvételeiből álló anyagot Zucca leszármazottaitól vásárolták. “Számomra André Zucca nagyszerű fotográfus. Művészien fényképezte a várost és a benne élőket az 1940-t követő években, a kompozíciói kiválóak” – mondta Jean Baronet, a kiállítás kurátora a Libération című napilapnak.

[popup][/popup]