Százezernél is többen követelték Olmert lemondását Tel-Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 04. A tüntetés hátterében az a jelentés áll, miszerint az izraeli miniszterelnök és kormánya hibázott a libanoni hadműveletek megindításakor és levezénylésekor

  Tüntetés Ehud Olmert ellen tel-Avivban  
  Kormányellens tüntetés tel-Avivban a Rabin téren  

Több mint százezren gyűltek össze csütörtök este Tel-Avivban, követelve Ehud Olmert izraeli kormányfő lemondását a tavaly nyári libanoni háborúban elkövetett hibák miatt.

Szinte a teljes izraeli belpolitikai paletta a nagyváros központjába, a Rabin térre meghirdetett gyűlésen való részvételre buzdította a polgárokat, de a megmozduláson politikusok nem szólaltak föl.

Olmert előző nap elejét vette egy palotaforradalomnak saját pártján, a Kadimán belül, egyesítve maga mögött a párt parlamenti frakciójának meggyőző többségét, miután párttársa, Cipi Livni külügyminiszter lemondásra szólította föl.

Izraelben egy szerdán közölt fölmérés szerint az emberek 65 százaléka szeretné, hogy Olmert távozzon tisztségéből, miután egy kormánybizottság a héten közölt előzetes jelentésében kimondta: a miniszterelnök és kormánya hibázott a libanoni hadműveletek megindításakor és levezénylésekor. Az izraeliek többsége előre hozott választásokat akar.

(Forrás: dpa/MTI/hirado.hu)

[popup][/popup]