Szaúd-Arábia diplomáciai nyitása Izrael felé

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 2. Szaúd Arábia hajlandó leülni Izraellel az Egyesült Államok által kezdeményezett békekonferencián, feltéve, hogy az valóban a lényeges problémákkal kíván foglalkozni – jelentette ki szerdán Szaud al-Fejszál szaúdi külügyminiszter, miután fogadta Condolizza Rice amerikai külügyminisztert és Robert Gates védelmi minisztert.

Szaúd Arábiának jelenleg nincs semmiféle diplomáciai kapcsolata Izraellel, így ha sikerülne nyélbe ütni a konferenciát, az hatalmas áttörést jelentene az amerikai diplomáciának.

Izrael közben kifejezte reményét arra vonatkozólag, hogy a szaúdi kormány képviselni fogja magát a konferencián. „Reméljük minél több arab ország részt vesz majd ezen a nemzetközi találkozón, beleértve Szaúd Arábiát is.” – fogalmazott egy, az izraeli miniszterelnök Ehud Olmert hivatalában kiadott nyilatkozat.

Problémát jelenthet, hogy több arab állam külügyminisztere feltételhez kötötte részvételét. Azt kérik, hogy a konferencián az összes érintett ország és párt képviselve legyen, így Szíria és a Hamász is. Tudvalevő, hogy Amerika az utóbbiaknak nem tervezett meghívót küldeni.

Szíria mindeközben kijelentette, hogy Izraellel csak akkor hajlandó békét kötni, ha az kivonul az általa 1967-ben megszállt szíriai területekről. „A béke iránti vágyunk egyáltalán nem jelenti azt, hogy hajlandóak vagyunk feladni jogainkat.”…„A szíriai vezetés, nép és hadsereg egyedül a Golán-fennsíkra való teljes visszatérést fogja elfogadni.”- mondta egy tévébeszédben Bassár el-Aszad szíriai elnök.

Az amerikai külügyminiszter szaúdi látogatása után Izraelbe ment, ahol találkozott Ehud Olmert miniszterelnökkel és Simon Perez elnökkel. Utolsó útja a Nyugati Partra vezetett, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt.

A tervezett konferencia minden bizonnyal része annak az amerikai kampánynak, melyet George W. Bush a térségben tapasztalható növekvő iráni befolyás ellen indított. Úgy tűnik, Amerika igyekszik egységbe kovácsolni közel-keleti szövetségeseit. Mint azt korábban a Kitekintő magírta, az ország több arab állammal milliárdos fegyverüzletet kötött, s jelentősen megemelte mind az Egyiptomnak, mind az Izraelnek küldött támogatásokat is.

(Forrás: OrientPress. Kitekintő)

[popup][/popup]