Szakadhat a magyarországi zsidóság egyik legpatinásabb intézménye a Neológ rabbikar

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kuszkusz Klán blog

2008. február 16. Értesüléseink szerint Radnóti Zoltán neológ rabbi kezdeményezésére Magyarországon egy alternatív rabbinikus bíróságot hoznak létre összefogva az európai konzervatív rabbinikus bírósággal.

A dolgot bonyolítja, hogy a magyarországi rabbik többsége tagja az európai konzervatív rabbi testületnek és ugyanúgy a magyar neológ rabbi testületnek is. Ez persze skizoid helyzetet eredményez, hiszen a kettő korántsem ugyanaz. A maszorti vagy más néven konzervatív irányzat ugyanis arra tesz kísérletet, hogy a mai világ erkölcsi és egyéb rendjét a hagyományos értékekkel összhangba hozza és a lehetőleg betarthatóvá formálja a zsidó jogot, amíg a magyarországi neológia makacsul egy 16-17. századi törvénygyűjtemény, a Sulchan Arukh alapjain álldogál (ők mondják).

A neológia amúgy is jó ideje válságban van, nem képes elegendő számú fiatalt mozgósítani s így félő, hogy templom körzetek szűnhetnek meg a közeljövőben.

A másik probléma, hogy a neológiának nincsenek teoretikusai, kiadványai vagy vallási állásfoglalásai. A többségében neológ MAZSIHISZ pedig kénytelen az igencsak radikális ortodox Naftali Krausz-t alkalmazni, mint vallási kérdésekben nyilatkozó autoritást. A neológia fellegvárának tartott Rabbiképző nem is emlékeztet az utoljára Scheiber Sándor idejében tündöklő intézményre.

Ezért is lehet érdekes, hogy a Feldmájer Péter vezette MAZSIHISZ lépéskényszerbe kerül, ha meg akarja állítani a MAZSIHISZ további erodálódását, „új zsidókra” van szüksége, egyébként nehezen lesz magyarázható miért is kap milliárdokat egy olyan egyház, melynek zsinagógái üresek, szellemi műhelyei pedig nincsenek.

Feltehetőleg külföldi hivatkozási alapra van szüksége, ha már a hazai autoritását elvesztette. A végrehajtásban segítségre lehet azonban a Károli Gáspár téri (egyébként súlyosan neológ) zsinagóga oroszlánhangú rabbija Radnóti Zoltán. Miközben azonban az „idegen beavatkozás” készülődik (egy angol és egy cseh rabbi már jelezte érkezését) a több sebből vérző Neológ Rabbikar tehetetlen. Nem tudják kiszámítani munkaadójuk szándékát (mi sem), emiatt nem lépnek, vagy ha mégis összevissza.

A bonyolult helyzetre több megoldási lehetőség jut eszünkbe:

1.0) A rabbitestület két részre szakad, és a továbbiakban nem fogadják el egymás betérítését, házasságlevelét, kósersági igazolását, és ami a legfájóbb lehet, körülmetélését.

1.1) A magyar zsidók innentől kezdve mindent kétszer csinálnak. (házasodnak, betérnek, főznek, metélkednek)

2.0) A rabbitestület egyben marad, de soha nem találkozik, mert nem fogadják el egymás véleményét.

2.1) Innentől kezdve nincs kóser élelmiszer, sem betérés (ezekhez több fős rabbibíróság szükségeltetik) és csak orvosi ügy lehet a körülmetélés is.

3.0) A fennálló helyzet miatt az európai maszortiak inkább menekülnek mint maradnak.

3.1) Esetleg megkeresik valamelyik reform egyházat, vagy a Lubavicsiakat is, akik a status quo ante irányzat felvételével már bizonyították rugalmasságukat

4.0) És amire gondolni se merünk, végre összefognak és nem hadakozással, reflexszerű mutyizással, kényszer koalícókkal, stb töltik drága idejüket, hanem esketnek, kósersági igazolásokat adnak, a betérést átláthatóvá teszik, körülmetéléseknél bábáskodnak, írnak, oktatnak, és olvasnak, valamint a Tórát tanulmányozzák, mert annyi idejük maradt.

[popup][/popup]