Svéd nagykövetség nyílt a Second Life-ban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 30. A II. világháború idején magyar zsidók ezreinek életét megmentő Raul Wallenberg svéd diplomata hajdani budapesti irodáját is felkereshetik majd Svédország szerdán megnyílt első virtuális nagykövetségének látogatói

A múlt héten a Maldív-szigetek volt az első ország, amely internetes nagykövetséget nyitott a Second Life portál 64 virtuális hektáron elterülő diplomáciai szigetén, szerdán Svédország követte a példát, hogy valós információkkal szolgálhasson ezen a módon is az országról. A ceremónián, amely a külügyminisztériumhoz tartozó, a külföldnek szóló tájékoztatást összehangoló stockholmi Svéd Intézet tényleges épületében zajlott le, részt vett Carl Bildt svéd külügyminiszter is.

  A Svéd nagykövetség épülete a Second Houson  
  A Svéd nagykövetség épülete a Second Life portálon  

A virtuális nagykövetség háromdimenziós épülete látványosra sikerült: hatalmas üvegablakokon árad be a fény, svéd formatervezett bútorokkal rendezték be a termeket. A portál nevéhez igazodva az internetes képviselet neve Second House of Sweden (Svédország második háza), és erősen hasonlít az ország igazi washingtoni nagykövetségéhez. “Falai” között interaktív módon mutatják be a svédországi kiállításokat és kulturális eseményeket, továbbá a svéd intézményeket és személyiségeket.

A virtuális diplomáciai képviselet látogatói példának okáért képeket és szobrokat tekinthetnek meg a stockholmi Nemzeti Múzeumban, amely együttműködik a projekttel, vagy felkereshetik Raul Wallenberg egykori budapesti irodáját – írja tudósításában az AFP. Minden elemhez internetes kapcsolat is tartozik, amely részletes információt ad a megtekintett műről vagy alkotóról, esetleg egy művészről – például Nathalie Moody svéd énekesnőről, akinek “második énje” van a Second Life portálon: ő kísérte dalaival a szerdai avatóünnepséget is.

Carl Bildt elmondta, hogy bár vannak kitűnő internetes portálok, a Second Life másfajta eszköz, mivel e virtuális világ révén számos fiatalhoz lehet eljutni a világ minden részén, olyanokhoz, akik maguk is részt vesznek “második énjükkel” ebben a virtuális életben. “A Second Life csak most bontakozik ki, nem ismerjük még minden lehetőségét, ahogy tíz éve a Google potenciáljával sem voltunk tisztában” – magyarázta a svéd külügyminiszter.

A Svéd Intézet által kezelt virtuális nagykövetségnek nem lesznek politikai funkciói, nem ad ki vízumot – viszont részletes tájékoztatást lehet szerezni e képviseleten arról, hogy mit kell tenni az igazi világban a vízum vagy útlevél megszerzéséért. A Second Life programot a San Francisco-i Linden Lab cég hozta létre, a programba belépő internetezők saját virtuális személyiséget, “második ént” hozhatnak létre, amely a továbbiakban részt vesz a Second Life legkülönbözőbb tevékenységeiben. A virtuális világban már eddig is nyitottak háromdimenziós üzleteket igazi cégek, például divattervezők, és politikai személyiségek is fenntartanak benne virtuális irodákat.

A Linden Lab közlése szerint a Second Life világában már 6,8 milliós a népesség, ennyi virtuális személyiséget hoztak létre a portálon a Second Life-ba bekapcsolódó internetezők.

(Forrás: hirado.hu/MTI)

[popup][/popup]