Sólyom László Izraelbe készül

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. február 20. / Bőhm Ágnes

 

Magyarországot nem érheti vád, hogy felajánlását nem teljesíti: néhány héten belül átutalja a palesztin hatóságnak a korábban a párizsi donorkonferencián bejelentett 50 millió forint adományát.

Várkonyi László külügyi szakállamtitkár lapunknak elmondta, hogy a néhány nappal ezelőtti ramallahi látogatásán az összeg mielőbbi rendelkezésre bocsátásáról biztosította palesztin tárgyalópartnerét. “A donorok pénze ezúttal átlátható és ellenőrzött csatornákon keresztül jut el a palesztin hatóságokhoz. Azt azonban rájuk bízzuk, hogy az összeget mire költik” – közölte.

“Az eddiginél markánsabb, láthatóbb magyar külpolitikát kívánunk folytatni a Közel-Keleten. Ezt itthon, sőt európai és amerikai partnereink is kedvezően fogadják” – fejtette ki az államtitkár.

Sólyom László köztársasági elnök március elejére tervezett közel-keleti útjáról szólva az államtitkár elmondta: az államfő Jeruzsálem mellett Ramallahba is ellátogat. A köztársasági elnök hivatala kérdésünkre megerősítette: Sólyom izraeli útja napirenden van, amelyre – diplomáciai forrásból származó – információink szerint március 3. és 6. között kerül sor.

[popup][/popup]