Soloveitchik öröksége

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hagyomány, Világ

Joseph B. Soloveitchik rabbi, a kiemelkedő vallásfilozófus április 8-án, 90 éves korában Bostonban elhunyt. Kincset hagyott maga után: kiadatlan kéziratait, amelyeket most végre elolvashat majd a közönség.

„25 évvel ezelőtt elmondta nekem, hogy írt egy kétkötetes, az imáról szóló munkát Avoda sebalev (A szívben lévő szolgálat) címmel”, mondja Charles Weinberg rabbi, az elhunyt volt hallgatója és sok évig közeli munkatársa. ״Amikor megkérdeztem, mikor láthatjuk nyomtatásban, csak mosolygott és azt mondta, hogy a nagyapja sem publikált addig, amíg élt és ő sem fog.”

Bár Soloveitchik rengeteget írt, csak néhány tanulmány jelent meg tőle, ebből kettő angolul is könyvalakban, A hit magányos embere és A halachikus ember címmel. Azt hiszem, most néhány kincs is „előkerül”, mondja Weinberg.

Soloveitchik a Brisk-dinasztia litván származású talmudtudósainak sarja és a híres briski Reb Háim unokája, az amerikai ortodoxia főáramának vezető halachikus tekintélye és elismert filozófusa volt. De magáról legszívesebben csak úgy nyilatkozott, hogy ő tanár. Több mint négy évtizedig vezette a Jesiva Egyetem rabbiképzését, 2-3 ezer rabbit avatva fel. Diákjait arra buzdította, hogy tanulják a zsidó tanokat és lépjenek be a rabbikarba. Ezáltal sokat segített abban, hogy az ortodoxia, amely mozgalomként azelőtt csak néhány nagyvárosban működött néhány Európában tanult rabbi vezetésével, magabiztos, modern amerikai mozgalommá alakult, amelynek szerte az országban fellelhetők az intézményei.

1959-ben felkérték, hogy neveztesse magát izraeli askenázi főrabbinak, de ezt magyarázat nélkül elutasította. Az akkori szefárdi főrabbi, Jichák Nisszim azt mondta, hogy „ha Soloveitchik elfogadta volna a tisztséget, csak egy főrabbi maradt volna, annyira a világon mindenki más fölé emelkedett.”

Korábbi diákjai pótolhatatlannak tartják Soloveitchiket. Az ortodoxia mai helyzetében, ha nagy nehezen találnának egy ilyen személyiséget, aki kombinálni tudja a világklasszisú talmudi tudást a nyugati filozófiával vagy tudománnyal,” mondja egy rabbi, aki Soloveitchikkel tanult elhallgattatnák.”

  1. A.

Címkék:1993-11

[popup][/popup]