Sikerhez segítjük!

Írta: Bánhidi László - Rovat: Archívum, Gazdaság

Vállalkozásfejlesztő Alapítvány

A közép- és kelet-európai országok részére a legfejlettebb országok különféle módszereket és sajátos eszközöket alkalmaznak, hogy a piacgazdaság kialakulását és megerősítését serkentsék. A vállalkozók és a vállalkozások részére elsősorban szellemi segítséget nyújtanak, amelynek eredményei a gyakorlat után azonban nagyon is készpénzre válthatók. Ezen szervezetek egyike Budán, a Déli pályaudvar szomszédságában a Böszörményi út 8. szám alatt működik. A B’nai B’rith Alapítvány tevékenységével Bakonyi Éva igazgató ismertetett meg.

Hogyan jött létre az Alapítvány, és melyek a legfontosabb céljai?

A magyarországi B’nai B’rith páholy megalakításához egy angol páholytól kaptuk a legtöbb segítséget, és tudni kell, hogy ennek a páholynak létezik egy B’nai B’rith Enterprise nevű szervezete, amellyel nagyon szorosan együttműködünk. Az angol kormány 25 millió fontos Know-How Alapot hozott létre a kelet-európai piacgazdaságok kialakulásának ösztönzésére. A pénz kezelői úgy döntöttek, hogy a segítségnek sajátos formáit kell megtalálni, hogy megismertessék az üzleti módszereket, átadják a piár tapasztalatokat vagyis tulajdonképpen a kelet-európai átalakuló gazdaságok számára gyakorlati szakismereteket tehessenek hozzáférhetővé. A B’nai B’rith széles körű karitatív tevékenységet folytat, és a Magyarországon életre hívott B’nai B’rith Alapítvány, amelyet az angol Know-How Alap tőkéjével hoztak létre, sokirányú szellemi kapacitást kínál a piár alapon újjáformálódó magyar gazdaság szereplőinek.

Nincs megkülönböztetés!

Kik azok, akik az Alapítványhoz fordulhatnak?

Nincsen semmi megkülönböztetés, bárki eljuthat hozzánk, és akik megkeresnek bennünket, azoknak kivétel nélkül a rendelkezésére állunk. Mégis azt mondanám, hogy azoknak tudunk hatékonyan segíteni, akik már valamilyen céget, vállalkozást létrehoztak, és megkezdett tevékenységüket kívánják megerősíteni, biztonságosabbá tenni, mondhatnám versenyképesebbé a nyugati piacokon. Ebből következik, hogy a nyugati piacokra is dolgozó kis- és középvállalkozók rétegének megsegítését tartjuk a legfontosabb feladatunknak

Milyen szolgáltatásaik vannak, mit kínálnak a partnereknek?

Budapesti irodánkban dolgozó állandó tanácsadók segítenek a vállalkozóknak a cégalapítás útvesztőiben eligazodni. Tanácsot adunk és közreműködünk az üzleti tervek kidolgozásában, a marketing stratégia elkészítésében. Miután elsősorban azzal foglalkozunk, hogy a nyugati piacon versenyképesek lehessenek ezek az újonnan alakult cégek, ezért az egyik legfontosabb dolog, hogy megfelelő angol nyelvű céges termékismertetővel rendelkezzenek. Felkutatjuk a lehetséges üzleti partnereket és segítünk elhárítani a piacra kerülés akadályait is. Amennyiben szükséges, akkor Magyarországra hívjuk azokat a szakterületen jártas angol tanácsadókat, akivel az adott cég egyeztetheti elképzeléseit és megoszthatja konkrét üzleti gondjait. Van egy üzleti könyvtárunk, amelyben megtalálhatja a jelentkező az európai, a távol-keleti és amerikai országokban működő cégek és az általuk gyártott termékek átfogó és könnyen kezelhető információs adata­it. A KOMPASS sorozat kiadványát birtokoljuk mint adatbázist. Évente többször rendezünk szemináriumot és ezt követően a résztvevők közvetlen konzultációt folytathatnak a meghívott szakértőkkel. Lehetővé tesszük, hogy szükség esetén szakmai tanulmányúton is részt vegyenek a hozzánk fordulók.

Segítsük az olvasókat azzal, hogy megkíséreljük gyakorlati példán bemutatni, hogy működik az Alapítvány. Ráakadok az újságban a hirdetésükre, elolvasom, hogy szemináriumot szerveznek ekkor és ekkor, itt és itt, felveszem a telefont, hívom a 156-23-57-es számot és megbeszélem Önnel, hogy részt veszek a szemináriumon. Vagy csak egyszerűen tudomást szerzek valakitől a B’nai B’rith Alapítvány létezéséről és felhívom Önöket.

Mi történik ezután ?

A legelső dolog, hogy megismerkedünk. Önnek mint vállalkozónak is szüksége van arra, hogy megtudja, mire számíthat akkor, ha a segítségünket kéri és nekünk is szükségünk van arra, hogy alaposan megismerjük Önt és a vállalkozását. Ha ugyanis nem tudjuk, hogy mit csinál, mivel foglalkozik, hogyan építette fel a szervezetét, hány embert foglalkoztat, konkrétan mit gyárt, milyen üzleti terve van jelenleg, hogyan próbálja megismertetni cégét és tevékenységét, áruit a világgal, mi a legközelebbi tervei, és nem sorolom tovább de számos nagyon fontos részletet kell tudnunk -, akkor ezek hiányában nem vagyunk képesek arra, hogy megfelelő úton indulhassunk el együtt.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy úgy kell megismerniük a céget, amely Önökhöz fordul segítségért, mintha a saját vállalkozásuk lenne?

Ha szó szerint nem is, de ténylegesen erről van szó. Ugyanis mi nem csinálhatjuk meg az üzletet Ön he­lyett, de értenünk kell gondolkodásmódját, és Önnek is el kell sajátítani az európai üzleti gondolkodásmódot, sőt az amerikait és a távol-keletit is, ha az ottani piacon sikeresen akar tevékenykedni.

A Rossz név ״hírnév”

Hogyan történik ez a megismerkedés?

Többször kell találkoznunk itt az Alapítvány irodájában és természetesen az Ön cégénél is, ahova kimegyünk és mindazokkal a dolgokkal megismerkedünk, amely a tevékenységhez szükséges. Gondolom, egy példával talán megismertethetem, anélkül természetesen, hogy a cég nevét megemlíteném. Az egyik hozzánk forduló cég az Egyesült Államokba szeretett volna termékeket exportálni. Volt már angol nyelvű termékismertetője, a céget bemutató anyaga, prospektusa, és azt kérte, hogy nézzük meg, megfelelő-e? Amikor szakmai konzultánsaink kézbe vették az anyagot, csupán csak ránéztek, s közölték: nem jó! A cég vezetőjének érthetetlen volt, hogy ebből a ránézésből hogyan tudták rögtön eldönteni, hogy az anyag alkalmatlan az amerikai pácon való megjelenésre. Eddig a dolog rettenetesen egyszerű volt. A céget Magyarországon bejegyezték és ezzel a névvel kívánt az amerikai piacon is érvényesülni. Nevük egyszerűen alkalmatlan volt az ottani megjelenésre, ugyanis a hagyományok miatt az ottani kultúrkörben nevük a halál szimbólumával, az elmúlással volt azonos. Gondolhatja, hogy nem temetkezési vállalat volt ez a cég és nem kegytárgyakat kívánt exportálni az Egyesült Államokba. Új nevet kellett találni, meg kellett tervezni a cég új arculatát, üzleti tervet készítettek, prospektusokat, névjegykártyát és levélpapírt. Kerestünk számukra partnereket is, akikkel felvették a kapcsolatot és megkezdték az üzletet.

1990 szeptemberében kezdte meg működését a B’nai B’rith Alapítvány. Hogyan vonhatná meg az alig több mint egy éves mérleget?

Az indulásunkat sikeresnek érzem. Hat kétnapos szemináriumot tartottunk, amelyen esetenként 15 cég vett részt, a résztvevő személyek száma 20-25 volt, s a rendezvények közül hármat vidéken tartottunk. Mára már 30 olyan vállalkozás van, amellyel rendszeresen foglalkozunk és ezen kívül is 20-30 cég keresett fel, akikkel egyszer vagy kétszer már találkoztunk.

Szóba hozta az üzleti könyvtárat. Tulajdonképpen ez mire szolgál?

A KOMPASS sorozatban a világ valamennyi vállalkozását megjelentetik, a kötetek száma folyamatosan gyarapodik. Tematikusán kereshetjük országonként az egyes cégeket és vállalkozókat, illetve tevékenységi körre vonatkozó bontásban is. Nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mit gyártanak, mivel foglalkoznak, hanem azt is, hogy az adott cégnél hogy hívják a vezetőket, milyen bankkapcsolataik vannak, vagyis szinte nélkülözhetetlen adatokat adhatunk meg. Hozzátenném, hogy Magyarországon eddig nem sok szervezetnél találkozhatnak ezzel a szolgáltatással a vállalkozók.

Szakmai tanulmányutakról és tanácsadók ajánlásáról is említést tett. Tudhatnánk erről valamit részletesebben is?

Ezek a szolgáltatások akkor vehetők igénybe, ha az előzetes közös munka kapcsán kölcsönösen úgy látjuk, hogy a cég fejlődését, további sikereit teszi lehetővé ennek a két szolgáltatásnak, vagy akár közülük az egyiknek az igénybevétele. A szakmai tanulmányúton a vállalkozás munkatársai megismerhetik, hogy egy fejlett piacgazdaság viszonyai között hogyan dolgoznak az ottani cégek, és megszervezhetjük, hogy egy vagy akár több hónapra is azon a szakterületen működő nyugati cég fogadja a mi vállalkozóinkat, és bevezesse őket a szakmai titkokba. Hangsúlyozom, hogy szakmaiba, mert valószínű, hogy bizonyos üzleti titkait továbbra is minden cég megőrzi magának. Partner szervezeteinken keresztül lehetőségünk van arra is, hogy hosszabb időre akár három vág négy hónapra egy adott területen dolgozó angol szakembert hívjunk meg konzultánsként a magyar céghez. Valószínű, hogy ezek nagy tapasztalattal rendelkező, ma már nyugdíjban lévő szakemberek.

Szinte ingyen

Mibe kerül nekem, a vállalkozónak mindez?

Szolgáltatásaink túlnyomó többsége ingyenes. Elképzelhető azonban és többnyire ez a gyakorlat -, hogy bizonyos kéréseket csak úgy tudunk teljesíteni, ha szerény mértékben hozzájárul költségeinkhez az adott cég. Például, amikor Szombathelyen a kétnapos szemináriumot megrendeztük, akkor személyenként 4500 Ft-ot kértünk a résztvevőktől. Azt hiszem, aki ismeri a magyarországi viszonyokat, ebből lát­ja, hogy a költségeknek csak egy töredékét kértük. Minden esetben attól függ a költségtérítés, hogy miről van szó.

Miből finanszírozzák akkor a tényleges költségeket?

Mi alapítványként non-profit szervezet vagyunk. Jelenleg két főállású munkatárssal dolgozik irodánk, közülük én vagyok az egyik, és az angol Know-How Found az, amely a költségeket állja.

Milyen magyarországi vállalkozói szervezetekkel állnak kapcsolatban? Lehet, hogy ez lényegtelennek tűnő kérdés, azonban tudjuk, hogy ma már számos szervezet kívánja segíteni az induló vagy éppen hogy elindult vállalkozásokat…

Tagjai vagyunk a Vállalkozói Tanácsnak és ismerjük a Magyarországon ebben a témakörben dolgozó összes szervezetet, alapítványt, intézményt, ne kívánja, hogy valamennyit felsoroljam. Ma már közel 25-30 ilyen szervezet működik. Szükség esetén konzultálunk, egyeztetünk, ez minden esetben a hozzánk forduló vállalkozók előnyére válik.

Befejezésül, kérjük, mondja el, hogy e cikk elolvasása után az alapítványhoz forduló és segítségét kérő vállalkozónak hogyan fogalmazná meg tevékenységük lényegét?

Szlogenünket idézném: Mi nem vállalkozhatunk Ön helyett, de segítünk, hogy sikerre vigye vállalkozását. Azt hiszem, hogy ebben minden benne van.

Bánhidi László

Címkék:1991-11

[popup][/popup]