Senki se akarja befogadni a haláltábor szadista őrét

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: STOP

2008. május 20. Indoklás nélkül elutasította a fellebbezés tárgyalását az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn John Demjanjuk ügyében; a 88 éves férfi, aki állítólag egy náci haláltábor szadista őre volt, kiutasítása ellen küzd. Úgy tűnik, nincs állam, amelyik befogadná.

A döntés az utolsó lépcső volt a Demjanjuk és az amerikai igazságszolgáltatás között még 1977-ben kezdődött harcban.

Legutóbb január végén utasította el egy fellebbviteli bíróság az egykori náci tábori őrnek tartott idős férfi fellebbezését, amelyet az Egyesült Államokból való kiutasítása ellen nyújtott be.

A bíróság úgy foglalt állást, hogy a virginiai bevándorlási hatóságnak joga volt elrendelni Demjanjuk deportálását. Ügyvédei az elutasítás ellen fellebbeztek a legfelsőbb bíróságnál.

Az ukrajnai születésű férfit először 1977-ben fosztották meg az amerikai állampolgárságtól, azzal a váddal, hogy ő volt a treblinkai náci haláltábor “Rettenetes Iván” néven ismert szadista őre. Kiadták Izraelnek, ahol először halálra ítélték, de az izraeli legfelsőbb bíróság 1993-ban úgy döntött, feltehetően nem Demjanjuk volt az a bizonyos őr. Az illető visszatért ohiói otthonába, visszakapta állampolgárságát is.

Az újabb eljárást 2002-ben egy, az amerikai igazságügyi minisztérium által a nyilvánosság elé nem tárt bizonyíték alapján indították meg, amely szerint Demjanjuk mégis fegyveres őr volt a sobibóri, a majdaneki és a flossenbürgi koncentrációs táborokban. Ismét megfosztották állampolgárságától és 2005-ben elrendelték kitoloncolását.

Demjanjukot – aki tagadja az ellene felhozott vádakat – azonban úgy tűnik, egyetlen állam sem akarja “befogadni”. Sem Ukrajna, sem az alternatívaként korábban felmerült Lengyelország vagy Németország nem jelezte, hogy vízumot adna a férfinak, vagy átvenné, hogy háborús bűnök miatt eljárást indítson ellene. A férfi szabadlábon marad egészen addig, amíg az Egyesült Államok talál egy országot, ahová deportálhatná.

[popup][/popup]