Saul Friedlaenderé a Könyvkereskedők Békedíja – A kitüntetést a történész a Frankfurti Könyvvásáron veheti át.

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 19. Az izraeli történész és Holokauszt-kutató, Saul Friedlaender kapja az idén a Német Könyvkereskedők Békedíját. A 25.000 euróval járó elismerést október 14-én, a Paulskircheben adják át a díjazott 75. születésnapja után három nappal.

  Saul Friedlaender  
  Saul Friedlaender  

A német könyvkereskedők ernyőszervezete „a soah történetét, az üldöztetésnek és a megsemmisítést az emlékezet számára megőrző kutatásai” alapján látta Friedlaendert érdemesnek a díj odaítélésekor.

Friedlaender visszaadta az áldozatok méltóságát”, áll a zsűri indoklásában. „A kitüntetett az utolsók sorába tartozik, akik elszenvedői és megörökítői voltak a korszaknak. Könyvei egyszerre alaposan dokumentáltak, stilisztikailag letisztultak és együtt érzők.”

Tudományos munkásságának összefoglaló műve a kétkötetes Das Dritte Reich und die Juden („A Harmadik Birodalom és a zsidóság”), amelyet németül 1998-ban és 2066-ban adtak ki. Friedlaender annak kísérel meg utánajárni, miképp volt lehetséges, hogy egy olyan magas fejlettségi szinten álló nép, mint a német, a világtörténelem legnagyobb bűntettét elkövette.

A szerző 1932. október 11-én született Prágában. 1939-ben családja Franciaországba emigrált. A fiú, Paul-Henri Freland néven, megkeresztelt katolikusként, egy internátusban élte túl a zsidóüldözést. Szülei Auschwitzban pusztultak el. A háború után Friedlaender  visszavette zsidó vallását, és 1948-ben Izraelbe vándorolt ki. Tel Avivban és Párizsban folytatott egyetemi tanulmányi után Genfben, Tel Avivban és Los Angelesben történész professzor. Nagyrészt Los Angelesben él, három gyermeke és négy unokája van.

Az 1950-ben alapított Békedíj az egyik legjelentősebb német kitüntetés. Történészeket is gyakran éri a megtiszteltetés. Legutóbb, 1999-ben Fritz Stern, amerikai tudós kapta a díjat.

(Forrás: APA/dpa, Litera)

[popup][/popup]