Saját zsidónegyedet épít

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 25. Tüntet az Óvás! civil szervezet, mert a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) volt elnöke lebontatott két műemlék házat a zsinagóga szomszédságában, hogy az így kapott területen luxusszállodát, az épületek aljában pedig zsidó kegytárgyakat árusító boltot és kávézót nyisson. A kerület és a főváros szerint mindez jogszerűen történt. A beruházó, Tordai Péter úgy véli, tiszteletben tartották és tartják a műemléki környezetet.

  Bontas a zsido negyedben  
  Bontás a zsidónegyedben (Fotó: Index)  

Tordai Péter a Mazsihisz volt elnöke cégének (Tordai és Társa Kft.) három háza van a VII. kerületben, a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában. Ezek az épületek építészetileg tökéletesen körbezárják a zsinagógát.

A Síp utca két átjáróháza a frontfal kivételével mára a földdel lett egyenlővé; Tordaiéknak még a házak műemléki védettségének hatályba lépése előtt volt érvényes építési engedélyük. Tordai Péter az Óvás! képviselőinek korábban azt mondta, hogy a tervek szerint az utcafrontra ráépítenek további három szintet, belül pedig az épületek összesen hét emeletesek lesznek.

Ehhez azonban a hatóságok közreműködése is kellett, például nem lehetett volna kiadni a Síp utcára az építési engedélyt, ha a VII. kerület polgármestere, Hunvald György nem veteti le a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről 2006 nyarán a régi pesti zsidónegyedet érintő változtatási tilalmat.

A Tordai-féle építkezés az Óvás! szerint tökéletesen szétzúzza az utca hangulatát. A Síp utca 8-10. romantikus, korai historizáló stílusban épült házait és társait szép lassan csak képeslapokról tudjuk felidézni. Az egész egy lakótelep jellegű tömb lesz.

  jovo a zsidonegyedben  
  A jövő házai a zsidónegyedben  

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke, Mezős Tamás sem ért egyet az utcafront háromszintes megemelésével, de már semmit sem tehet. A KÖH tervtanácsa még az ő kinevezése előtt jóváhagyta a terveket.

A Hild József által tervezett Dohány utca 10. és a Síp utca 8-10. szám alatti házakat Tordai Péter cége két részletben vásárolta meg. A Dohány utcai ház 58 százalékát még 1996-ban vette meg írta – írta meg a hvg.hu -, a fennmaradó 42 százalékot, valamint a Síp utca két házát 2002-ben vásárolta hozzá, amikor ő volt a Mazsihisz elnöke.

Az Óvás! már többször tárgyalt Tordai Péterrel, Tőle kapták az itt is közölt látványterveket is. Azt szeretnék elérni, hogy ha már lebontotta a házakat, legalább terveztesse őket újra, hogy az átépítés ne okozzon akkora sebet az utcaképben, mint amilyet a mostani tervek szerint okozni fog.

Tordai Péter azt mondta, ez lehetetlen. El lehet képzelni, hogy három-négy éves munkafolyamat után egy ilyen kérést hogyan értékel a beruházó. “A munkálatok folytatódnak, 2009. március 15-én lesz az átadás” – nyilatkozta.

A Mazsihisz volt elnöke a zsinagógát körbeölelő építkezésről tárgyalásokat folytat a hitközséggel, igyekeznek olyan kegytárgyboltokat nyitni, amelyek stílusukban és hangulatukban is illeszkednek a zsinagógához.

Tordai Péter az Indexnek azt mondta, hogy akár 6400 négyzetméterrel többet is beépíthetett volna, de nem tette, hogy a három házzal és a zsinagógával oázis jellegűnek képzelt belső tér jöhessen létre. Azt állította, hogy az építkezés folyamán zsinórmérték marad a műemléki szempontok szem előtt tartása.

Sipos Anett

(Forrás: Index)

[popup][/popup]