Romlott a fekete-zsidó viszony Amerikában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Eric Lee tiszteletes méltatás helyett támadta a tiszteletbeli vendéget
Forrás: Népszava

2008. április 30.

Romlott a fekete-zsidó viszony Amerikában az utóbbi négy évtizedben, az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdető Martin Luther King halála óta – írta a polgárjogi mozgalom híres vezetőjének volt tanácsadója szerdán a The Wall Street Journal című lapban.

“Vitathatatlanul romlott a fekete-zsidó viszony” – állapította meg Clarence Jones, aki egyben a feketék egyenjogúsításáért küzdő King beszédírója és ügyvédje volt, több könyvet írt róla.

Jones azzal kapcsolatban tett keserű megállapítást, hogy éppen King meggyilkolásának 40. évfordulóján kellemetlen antiszemita közjáték történt Los Angelesben. A Kappa Alpha Psi országos afro-amerikai diákegyesület rendezvényén a vezérszónok, Eric Lee tiszteletes méltatás helyett támadta a tiszteletbeli vendéget, Daphna Ziman izraeli-amerikai aktivistát, akit filantróp tevékenységéért Tom Bradley elismeréssel tüntettek ki.

“A zsidók rajtunk gazdagodtak meg a zeneüzletben, mi előadók vagyunk, ők gazdaságilag rabszolgasorba döntenek bennünket” – mondta a fekete lelkész, aki később elnézést kért szavaiért.

Jones szerint ez a sokkoló eset is mutatja, hogy “mennyire eltávolodtunk a polgárjogi mozgalom eredeti elképzelésétől, és milyen hosszú utat kell még megtennünk annak megvalósításához”. Az ügy azért rendkívül kellemetlen, mert Lee nem egyszerű lelkész, hanem a Déli Keresztény Vezetőségi Alapítvány Los Angeles-i szervezetének elnöke. Ennek a jogvédő alapítványnak Martin Luther King volt a társalapítója.

Jones megállapította: King megvetette az antiszemitizmus minden formáját, az anticionizmust is. “Nincs senki ebben az országban, aki jobban megérthetné harcunkat, mint a zsidók” – mondta annak idején a baptista tiszteletes.

Az egykori polgárjogi vezető tanácsadója szerint a “zsidó háziurakkal, betolakodókkal és rabszolga-kereskedőkkel” szembeni harag és düh már négy évtizeddel ezelőtt jelen volt, és azóta csak erősödött.

Martin Luther King, ha élne, ezért elsősorban azokat a fekete vezetőket tenné felelőssé – köztük Louis Farrakhant, Al Sharptont és Jesse Jacksont –, akik nyíltan antiszemita nyilatkozatokat tettek, szították a gyűlöletet, vagy nem voltak képesek elhatárolódni a jelenségtől a fekete közösségben.

King hibásnak tartotta azt a négerek körében elterjedt makacs mítoszt, hogy a zsidók csak a pénzüknek köszönhetik felemelkedésüket. Szerinte hiba a pénz túlbecsülése, a zsidók előrelépése oktatási hagyományaik, társadalmi és politikai aktivitásuk eredménye. King azt hitte, hogy a tökéletességre való törekvés megszünteti az ellenségeskedést, a zsidók sikerei pedig ösztönzőleg hatnak a feketék felemelkedési erőfeszítéseire – írta Clarence Jones, aki a Stanford Egyetem professzora.

[popup][/popup]