Rendhagyó történelemórák a holokausztról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírextra

2008. április 15. Rendhagyó történelemórákon fogadják a diákokat április 16-án, szerdán, a holokauszt magyarországi emléknapján a hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeumban – tájékoztatta az MTI-t hétfőn az intézmény sajtóreferense.

A tanulók a Holokauszt Múzeumban látottak segítségével könnyebben tudják feldolgozni a vészkorszak szörnyűségeit – mondta Medgyesi Konstantin.

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt. Hódmezővásárhelyen ezerötszáz zsidó lakott, a városban a Beretzk Pál polgármester-helyettes által vezetett helyi közigazgatás ellenállása miatt nem jelöltek ki gettót.

A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon, negyedük 24 évesnél fiatalabb volt, ezért is állít külön emléket a gyermekáldozatoknak a Holokauszt Múzeum. A méltóképpen rendbe hozott zsinagógában egy olyan tóratekercset is láthatnak az érdeklődők, amely “megjárta” a bergen-belseni és a strasshofi haláltábort is.

A vásárhelyi kiállítás emléket állít azon igaz embereknek is, akik segítő kezet nyújtottak az üldözötteknek. Ehhez kapcsolódóan mutatják be április 21-én az Emlékpont Múzeumban az Ocskay László százados, az elfelejtett hős című filmet. A 2500 embert – például az ismert előadóművészt, Kellér Dezsőt – megmentő Ocskayt a magyar Schindlerként tartják számon. A dokumentumfilm a bátor százados embermentő küzdelmeiről szól. A bemutatón a film alkotóin kívül jelen lesz túlélő is, akit Ocskay László mentett meg.

A Holokauszt Emléknapon nemcsak a múzeumot, hanem a Dél-Alföld egyik legszebb – néhány éve felújított – zsinagógáját is megtekintik az emlékező diákok.

A Holokauszt Múzeum a zsinagógához tartozó telken áll. A volt népiskola épülete földszintes, belső pilléres tornácos ház, amely 1874-ben, eklektikus stílusban épült. 1948-ig, az egyházi iskolák államosításig felekezeti iskolaként működött. 2004-ben a zsinagógával párhuzamosan az egykori zsidó iskolát is felújították F. Kovács Attila Kossuth-díjas építész tervei alapján. Magyarország első vidéki, állandó holokauszt kiállítása 2004. június 27-én nyílt meg itt, eddig csaknem húszezren látták.

[popup][/popup]