Reményteli magyar-izraeli üzleti megállapodások

Írta: (szegő) - Rovat: Archívum, Gazdaság

Az elnök árnyékában

Göncz Árpád köztársasági elnök négynapos izraeli látogatásának egyik fő célja a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése, illetve gazdasági téren a két ország közötti vámhátrányok leküzdése, és egy szabadkereskedelmi egyezmény előkészítése volt.

A köztársasági elnök üzleti reggelin vett részt vezető izraeli üzletemberekkel, meglátogatta a világhírű Netafim öntözőrendszert gyártó Magal kibucot és az 1921-ben alapított Volcani Center mezőgazdasági kutatóintézetet.

Kevesebben tudják, hogy kíséretében számos magyar üzletember is vele utazott. Tapasztalataikról, az utazás eredményeiről a delegáció tagjait, egy mezőgazdasági, egy banki és egy ipari szakembert kérdeztünk.

Vermes András, az Agrimpex elnöke elmondta, ezúttal másodszor járt Izraelben, első alkalommal mintegy 3 évvel ezelőtt volt kint. Az utat kellemesnek és eredményesnek ítélte, az ország most is, mint első látogatásakor, lenyűgözte. Mivel vállalata mezőgazdasággal foglalkozik, ezért elsősorban ebben az ágazatban keresett új üzleti lehetőségeket, és mint elmondotta, számos új, tartósnak látszó kapcsolatot sikerült kialakítani helyi mezőgazdasági cégekkel. Ezek az együttműködések úgy az export, mint az import területén ígéretesnek tűnnek, igaz, konkrét üzletkötések az utazás során még nem történtek, inkább az ismerkedésre és a megállapodások előkészítésére kon­centráltak. Az utazást Vermes András annál is inkább eredményesnek ítélte – és ebben a delegációban részt vevő többi üzletember véleményét is összefoglalta mivel a köztársasági elnök árnyékában érkező magyar üzletemberek presztízse jóval nagyobbnak bizonyult a helybeliek szemében, mintha csupán egyénileg és egyenként próbálkoztak volna kapcsolatot keresni az izraeli cégekkel.

Pintér József vállalkozó, a keceli Pintér Művek tulajdonosa úgyszintén másodszor járt Izraelben, így mint elmondta, jó alkalom nyílott arra, hogy a már meglévő régi kapcsolatokat elmélyítsék, és mellette újakat is fölvegyenek.

  • A köztársasági elnök kíséretében egészen másként fogadják az embert – meséli – igaz, legutóbb tavaly is a nagykövetség jóvoltából jutottam ki, most mégis másként, jobban mentek a dolgok. Ha ismeretlenként utaznánk és állnánk oda, „Jó napot kívánok, Pintér István vagyok Magyarországról”, akkor természetes, hogy leendő üzleti partnereink ha nem is bizalmatlanul fogadnák, de mindenesetre kontrollálnák a jelentkezőket. Így azonban fenntartás nélkül tárgyaltak velünk. A köztársasági elnök személye garanciát jelentett, kár hogy nem visz magával gyakrabban üzletembereket hivatalos látogatásai alkalmával.

Mint megállapítottam, tavaly óta az ország is komoly fejlődésen ment keresztül, bárcsak nálunk is ilyen ütemben haladnánk. Látogatásunk során sok helyen megfordultunk és mivel a delegációban részt vevő üzletemberek érdeklődése sokrétű volt, mindenki megtalálhatta a maga területének megfelelő látnivalót.

Amikor a Szombat konkrét üzletkötésekről érdeklődött, Pintér József elmondta, sikerült több, de többek között egy igen reményteli megállapodást kötni, ám erről egyelőre még nem lenne célszerű beszélni. Annyit azonban el lehet róla mondani, hogy amennyiben a kérdéses üzlet létrejön, a Pintér Művek komoly lépést tesz a Világkiállításban való részvétel felé.

  • Nagy megtiszteltetésnek tekintettem, hogy a köztársasági elnök kíséretében utazhattam – mondta Kunos Péter az Agrobank elnöke leginkább az ragadott meg, ahogyan Göncz urat fogadták, amint azt meg is érdemli helytállásáért ezekben a nehéz időkben.

Egy pár napos találkozás egy országgal csupán felszínes ismerkedésre ad lehetőséget. Ahhoz, hogy például Jeruzsálemet jól megismerjük, több hónapra lenne szükség. Ugyanez mondható el az üzleti kapcsolatokról, amelyeknek a személyes bizalom és a kölcsönös érdeklődés az alapja. Ez pedig néhány nap alatt nem alakul ki. Ugyanakkor az utazás mégis jó alkalom volt arra, hogy olyan – magyar befektetések iránt érdeklődő – üzletemberekkel ismerkedjünk meg, akikkel a közeljövőben várhatóan találkozni fogunk Budapesten is.

Többször jártam már Izraelben, mint mindig, most is meg- ragadott a nép, amely ott él, és a semmiből varázsol csodálatos gazdagságot. Újat nem láttam, de az eddig látottakat jól esett újra látni. Jártam a Siratófalnál, olyan hangulatot – éppen két bármicvót tartottak egyszerre -, mint most, még sosem tapasztaltam. Részt vettem az Általános Értékforgalmi Bank képviseletének megnyitásán, képet kaphattunk az izraeli pénzügyi rendszerről, a kereskedelmi bankárkodásról, amely Magyarországon még csak pár éves múltra tekint vissza. Ugyanakkor egy agrárszféra iránt érdeklődő szakembernek fontos volt látni azt a virágzó mezőgazdaságot, amely olyan hihetetlenül rossz természeti feltételekre alapozódott.

(szegő)

Címkék:1992-11

[popup][/popup]