Régi pesti zsidónegyed – néhány hónapra fellélegezhetnek a városvédők

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. január 18. A VII. kerületi önkormányzat május 31.-ig változtatási tilalmat rendelt el a több éve vitatott területen. A régi épületekért küzdő ÓVÁS! Egyesület örül, de szkeptikus.

Elfogadta a régi pesti zsidónegyed védelméről szóló előterjesztést pénteki ülésén az erzsébetvárosi önkormányzat képviselő-testülete – közölte Gergely József alpolgármester. Az ÓVÁS! Egyesület közleményben üdvözölte, hogy az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el, ám az értékek megmaradását így sem látja biztosítottnak.

Gergely József közölte: a rendelkezés értelmében február 1-jétől a szabályozási terv elfogadásáig, de legfeljebb május 31-éig semmiféle építési engedélyt nem lehet kiadni a védettséget élvező 226 épületre. A korlátozás a lakók által kezdeményezett, építési engedélyköteles munkálatokra is vonatkozik.

Gergely József a határidő kapcsán elmondta: a várakozások szerint május 31-éig elfogadják a belső-erzsébetvárosi rehabilitációs tervet, másrészt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) befejezi az érintett épületek listába vételét, felmérését, s dönt arról, mely épületek esetében van szükség egyenkénti védelemre.

Az ÓVÁS! Egyesület pénteken közleményben üdvözölte, hogy a VII. kerületi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a régi pesti zsidónegyed területére.
Hozzátette ugyanakkor: “Sajnálatos, hogy a VII. kerületi önkormányzat négyéves habozás után hozta meg ezt a döntést, miközben védelemre érdemes házak sora pusztult el.”

Az egyesület közölte: pozitív változásnak tartja, hogy “a kerület – legalábbis szavakban – elismeri a negyed építészeti értékeit, és állítólag letett a további bontási tervekről”. A régi pesti zsidónegyed értékeinek megmaradását azonban a változtatási tilalom elrendelése ellenére sem látja biztosítottnak.

Az erzsébetvárosi védendő épületek feltárása és a rehabilitációs irány kijelölése érdekében tavaly decemberben született megállapodás a KÖH és a VII. kerületi önkormányzat között.

Hunvald György polgármester akkor elmondta, hogy első lépésként az örökségvédelmi hivatallal együtt áttekintik az épületállományt a Károly körút – Király utca – Csányi utca – Klauzál utca – Dohány utca által határolt, műemléki jelentőségű területen, amely egyben a budapesti világörökségi helyszín védőzónája. A területre pedig február 1-jétől négyhónapos változtatási tilalmat javasol.

[popup][/popup]