Raj Tamás: “Kikérem magamnak!”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

 

2008. április 30. / Czene Gábor A Gój Motoros Egyesület rendre Raj Tamás nyugalmazott főrabbi egyik írására hivatkozik, így próbálja legitimálni elnevezését. Raj Tamás felháborítónak tartja, hogy vele példálóznak.

Tudja, hogy fontos szerepet játszott a Gój Motoros Egyesület névválasztásában?

– Semmilyen szerepet nem játszottam. Annyit tudok, hogy a megkérdezésem nélkül átvették egy írásomat a zsido.hu weboldalról.

És folyton arra hivatkoznak.

– A goj héber kifejezés. Eredetileg, ahogyan az Ószövetségben is szerepel, népet jelent. Később a rómaiak, még később az európai keresztények, a modern korban pedig a nem zsidók szinonimájává vált. Leírtam, hogy ennek a szónak – bár akadnak, akik tévesen használják – a zsidóság részéről nincs sértő vagy pejoratív tartalma.

A motorosok is ezt hajtogatják: nincs ebben semmi sértő, tessék csak megkérdezni Raj Tamást…

– Magától értetődik, hogy a legártalmatlanabb szó is pejoratív tartalmat kaphat, ha kiforgatják eredeti jelentéséből, és más szövegkörnyezetben használják. Nem mindegy az sem, hogy ki mondja. Ugyanaz a szó lehet kedvesen önironikus, és lehet bántó. Ismeri a Cyrano-monológot: “Magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el”

Kálmán László nyelvész elemzése szerint (ÉS, 2007. november 23.) a Gój Motoros Egyesület neve a zsidóktól való elhatárolódásra, az identitás alapján történő kirekesztésre utal, miközben burkoltan azt is állítja, hogy a zsidók kirekesztik a nem zsidókat.

– Tökéletes megfogalmazás.

Az egyesület pólóján ez olvasható: “Ne piszkáljatok, sorstalanok!”

– Mit mondjak, nagyon kedves… Nyilvánvaló utalás Kertész Imre könyvére, a Sorstalanságra, magyarán a haláltáborok túlélőire, a zsidókra. Ízléstelen…

Végső soron mi a véleménye a Gój Motoros Egyesületről?

– Számomra egyértelmű, hogy a szélsőjobbhoz tartozik, leginkább a Magyar Gárdához tudnám hasonlítani. Az ilyen szervezetek nem csak a zsidóknak ártanak, az egész országot lejáratják. A legkevésbé sem örülök annak, hogy ezek a motorosok éppen velem példálóznak. Egész pontosan felháborítónak tartom. Kikérem magamnak!

[popup][/popup]