„Rádió Zs” – A nyitottság jegyében

Írta: Csáki Márton - Rovat: Archívum

Rádió Zs”

Az újonnan megalakult zsidó rádió, a „Rádió Zs” vezetőjé­vel, Seres Attilával, a Sófár Egyesület elnökével beszélge­tünk rádiós terveiről.

– A világi-vallásos párbeszéd tekintetében mindenesetre jó jelnek tekinthető, hogy a rádióadójuk első műsorát a Chabad készítet­te, nem?

– Úgy tűnik, a szervezetek egy kicsit tanács­talanok velünk kapcsolatban. Mi kivétel nél­kül minden működő szervezetet megkeres­tünk, ugyanis céljaink nem csak szavakban jelennek meg. Nagyon konkrét elképzeléseink, sőt nagyon konkrét kezdeményezéseink vannak. Ezek közül az egyik a zsidó rádióadó elindítása, amely huszonnégy órában már most is fogható az interneten. A másik egy zsidó esemény- naptár, melyet ugyancsak az interneten lehet böngészni, és ahol az összes, zsidók számára érdekes programot össze­gyűjtjük. Mindkettőhöz keressük a szervezetek együttműkö­dését. Sokan azt hiszik, hogy a Sófár Egyesületnek van egy rádiója. Nem. A Sófár Egyesület elindított egy rádióadót, amit technikai keretnek szánunk, és azt várjuk, hogy min­denki, akinek a zsidóság számára vagy a zsidóság részéről van mondanivalója, állítson össze anyagot, és mi leadjuk.

A rádió a jövőben is ilyen önszerveződő marad, vagy csak addig, amíg ki nem alakul egy állandónak mondható műsorstruktúra?

Azt gondolom, hogy előbb-utóbb mindenki hallható lesz, és akkor majd kialakulnak olyan stábok, amelyek ezt tovább fogják éltetni. Néhányan azt feltételezik, hogy nekünk van stábunk, stúdiónk, és mi akarunk műsort csinálni. Ez félreér­tés, természetesen mi is fogunk műsort készíteni, de csak egy vagyunk a többiek közül. Vannak már készülődések,

Nem akarom előre elmondani, kik jelezték már, hogy szeretnének részt venni a rádió­ban, de vallási és világi szervezetek egyaránt vannak közöttük. Az első fecske a már konk­rét műsorral megjelent Chabad Lubavits.

– Vonatkozik valamilyen korlátozás az in­ternetes rádióadókra, akár az ORTT, akár más szervezet részéről?

Az ORTT részéről nem minősül közműsor-sugárzásnak, mivel a webrádiót csak a szerzői jogok kérdése érinti. Mi mind az Artisjusszal, mind a Mahasszal szerződést kötöt­tünk, azaz legálisan sugárzunk zeneműveket és irodalmat.

Hogyan lehet hallgatni a Rádió Zs műsorát?

Kísérleti adásunk az internet segítségével hallgatható a világ bármely pontján. A Rádió Zs csatlakozott a Magyar Vi­lágrádió hálózatához, melynek saját, könnyen kezelhető vevőprogramja ingyenesen letölthető a világhálóról. A Sófár Egyesület internetes portálján elolvashatok a részletek, il­letve a műsorrend is megtekinthető: http://www.sofar.hu

Csáki Márton

Címkék:2003-12

[popup][/popup]