Rabbi-imám találkozó

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Rabbi-imám találkozó

Ez év január 4-én eddig sosem volt találkozóra került sor Brüsszelben: öt­ven rabbi és ötven imám tanácskozott a békés együttműködés lehetőségéről, a közel-keleti konfliktusról. A belga, illetve a marokkói uralkodó által patro­nált, többszörösen elhalasztott tanácskozásra végül Brüsszelben került sor (eredetileg egy arab országban tervezték), a szekuláris Homme de parole ala­pítvány bábáskodásával. Az előkészítésben keresztény lelkipásztorok is segédkeztek, de diszkléten a háttérben maradtak, hadd tűnjék úgy, mintha az összejövetel a két fél kezdeményezésére történt volna.

Mennyivel hoz többet az ilyen összejövetel, mint a szokásos tiszteletkörök, melyek során ugyanazok az ismert szólamok hangzanak el békéről és kölcsö­nös engedményekről? – ezt kérdezték az összejövetelről tudósító francia és belga napilapok. Hiszen ilyenkor mindig „a megtérteknek prédikálnak” – amint a Le Monde tudósítója meg is jegyezte.

Nos: néhány szép gesztus történt. A volt izraeli szefárd főrabbi, Baksi Doron, és Talal Szedir, Hebron imámja, palesztin vallásügyi miniszter nyilváno­san megölelték egymást. Talal Szedir kijelentette, hogy „csak azok örülnek egy izraeli gyerek halálának, akik Isten szavát nem ismerik”. A hozzászólás nagy tapsot kapott.

A zárónyilatkozat ugyanakkor került minden konkrétumot, izraeliekről, pa­lesztinokról egy szót sem szólt – ebben nyilván nem volt közös nevező. A bé­kéről, kölcsönös tiszteletről szóló általánosságok mellett (1-3. pont), valami­vel konkrétabb a 4. pont, amely felhívja a vallási vezetőket, hogy prédikáci­óikban mindenkor az emberi élet feltétlen tiszteletéről szóljanak. Az öngyil­kos merényleteket dicsőítő imámokat tekintve ez kétségkívül pozitív fejle­mény.

A fő gond most is az, hogy az arab/iszlám világ változatlanul két nyelven beszél: Európában békéről és megegyezésről, otthon viszont dzsihádról. Kér­dés, hogy e közös nyilatkozat szelleme mikor érkezik meg a palesztin mecse­tekbe.

Címkék:2005-02

[popup][/popup]