Prágában tudnak valamit – Immunhiányos társadalom

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2007. november 13. / Bihari Tamás

Prágában anarchista fiatalok estek neki újfasiszta kortársaiknak, akik roppant ízlésesen a hírhedett Kristályéjszakáról kívántak bensőségesen megemlékezni a cseh főváros zsidónegyedében. Rapid történelemóra: 1938-ban Németország franciaországi nagykövetét, von Rath-ot egy zsidó fiatalember lelőtte.

Ezt ürügyként kihasználva a nácik november 9-ről 10-re virradó éjszaka az ország szinte valamennyi zsinagógáját feldúlták és felgyújtották, a zsidó üzletekről nem is szólva, amelyeket persze gondosan ki is fosztottak. A rengeteg üvegcserép miatt kapta a pogrommal is egybekötött esemény a kristályéjszaka nevet. Amúgy a cseh zsidóságot, természetesen a prágait is, jórészt Theresienstadtban irtották ki német nácik.

   
  A prágai zsinagóga  

A cseh főváros hatóságai betiltották a gyűlést és nem akadt egyetlen civil jogász fórum, vagy akár jobboldali párt sem, amelyik a demokrácia súlyos megsértését emlegette volna. Ezzel szemben, mint minden egészséges immunrendszerű társadalomban, kétségtelenül erőszakos módon, de anarchista, illetve nyilván balos ifjak tettleg is kifejezték nemtetszésüket.

A rendőrség pedig paritásos alapon, szinte fele-fele arányban állította elő a verekedőket. Ilyen képeket egyébként Párizstól a német nagyvárosokig és Rómáig, sok helyről közvetíthettek volna a tévécsatornák. Ezekben az országokban, városokban ugyanis nem randalírozhatnak, parádézhatnak büntetlenül újfasiszta suhancok.

A “béke szigete” csak édes hazánk, ahová nem véletlenül szeret Európa fiatal söpredéke előszeretettel ideruccanni magyar elvtársaihoz. Itten nékik sem hivatalosan, sem civil alapon haja száluk nem görbülhet.

Sajnos, mintha a magyar társadalomnak nem működne az immunrendszere. Nem csak náci ügyben persze. Nálunk bocsánatos bűn a gyorshajtás, el is pofátlanodott az autósok nem csekély hányada. Iparszerűen lopják a bronz szobrokat, síremlékeket és a színesfém-kereskedők behunyt szemmel mindent át is vesznek, a vasúti sínig bezárólag. Tetszik, nem tetszik, nem marad más hátra, mint a jog pallosa. Az eredmény, több százezer forintos szabálysértési bírságról dönthetnek a honatyák, központosíthatják a színesfémátvételt és végre születőben az antirasszista törvény.

Talán a védőoltások megerősítik a társadalom ellenálló képességét.

[popup][/popup]