Pető intézetiek az Izraeli Nagykövetségen

Írta: Sz. K. - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

A csapás, a betegség egyetlen nemzetet sem kerül el. Izraelben is sok gyer­mek jön világra születési rendellenességgel, és nem kevés kisgyereket ér bal­eset. A ma már világhírű Pető Intézetben tavaly kilencven izraeli beteget kezel­tek.

David Kraus izraeli nagykövet az intézetet meghívta Hánukká első napján arra a fogadásra, amelyet budai rezidenciáján rendeztek a követség dolgozói illetve családtagjaik részére.

Amint a nagykövet elmondta, azért is szükség van az ilyen találkozásokra, mert azok az emberek, akik munkájuk, betegségük, vagy tanulmányaik miatt távol vannak otthonuktól, bizony nagyon igénylik az ilyen összejöveteleket, közös ünnepeket.

A Pető Intézetben a beteg gyermekeken kívül jelenleg tizenhat izraeli fiatal tartózkodik, aki tanulmányainak kiegészítése céljából gyűjt tapasztalatokat az itt folytatott kezelésekről, módszerekről. Hazatérve szeretnék majd ezeket munkájuk során az otthoni kórházakban és hasonló jellegű intézetekben hasz­nosítani.

A betegek, elesettek felkarolása szépen párosult a hagyományhű szokások­kal ezen az ünnepi estén. A műsort például a szervezők által pártfogolt, csök­kentlátó, zeneszerző-énekes házaspár, Fabók Judit és Farkas Péter szolgáltatta. Elmondták, mindössze két hét állt rendelkezésükre, hogy a számukra eddig ismeretlen, tradicionális ünnepi dalokat megtanulják erre az alkalomra. Elő­adásukkal épp úgy hozzájárultak az est sikeréhez, mint az a sok önzetlen segí­tő, aki a mozgásban korlátozott beteg gyermekek szállítását vállalta.

Sz. K.

Címkék:1992-01

[popup][/popup]