Pénteken Szombatot…?

Írta: Pless Zsuzsa - Rovat: Archívum, Vélemény

November 30-án, pénteken Szombatot kértem a Téka Váci út 19. számú könyváruházában. A folyóiratpulton egy tucatnyi 7. számot találtam, a 9-es se égen, se földön. Mondom a kis kocsiján könyveket görgető eladó hölgynek, hogy mit óhajtok.

– Ez van (mármint a 7. szám), egyéb felvilágosítással nem szolgálhatok… – válaszol.

– Kérem, 2-es dioptriás olvasószemüveget használok, ettől függetlenül még a vibráló neonfényben is látom, hogy a 7-es szám szeptemberi…

– Mondom, ez van, nincs más. Épp elég baj van az összes folyóirattal. A kutya sem viszi. Rajtunk porosodiklegyint közömbösen az eladó, s megy tovább a kocsi. Én utána.

– Nem látszikvitatom az előbbieket.A reklám szerint például a Szombatot a Téka könyvesboltjaiban lehet beszerezni. Ez a legna­gyobb bolt, ha itt sincs, akkor hol van?

Van egy üzletünk itt a Bulcsú utcában és … Várjon, előveszek egy reklámszatyrot, azon tán rajta van, hol még …

Nem volt rajta. A reklámszatyor vissza a helyére, én megcsekély lekicsinylő mustra utáninkább kinn az utcán. Toporgok a hatalmas könyváruház előtt. Eszem ágában sincs a Bulcsú utcába menni. Ha a nagy boltban nem volt, miért lenne a jóval kisebb üzletben?! A Pozsonyi útra megyek, ahol szintén kicsi, de roppant vonzó Téka könyvesboltban első pillantásra észreveszem a pultra, látható helyre kirakott novemberi Szombatot, s természetesen megveszem. Még mosolyt is juttatnak az eladók a 37 forint kiadás mellé.

… Ha csak a Szombatot érintené, szóvá se tenném …

Pless Zsuzsa

Címkék:1991-02

[popup][/popup]