Példátlan robbantásra készültek – Európában is aktív az al-Kaida

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007.09.08. Egy héttel szeptember 11-e évfordulója előtt Németországban és Dániában is több terroristagyanús elemet tartóztatott le a rendőrség. A titkosszolgálatok meggyőződéssel állítják: a gyanúsítottak terrorcselekményre készültek, s közvetlen volt a fenyegetettség.

  AlkaidainDeutschland  
  Bombaépítés közben kapták el a három muszlim férfit  

Németországban letartóztattak három muszlimot, akik több száz kiló vegyi anyaggal “soha nem látott dimenziójú”, a madridinál és a londoninál is komolyabbterrorcselekmények elkövetésére készültek. Franz Josef Jung védelmi miniszter az ügyet úgy kommentálta: “közvetlen fenyegetettség állt fenn”.
A kedd este őrizetbe vett gyanúsítottak – akik közül ketten német állampolgárok, egy pedigtörök – a rendkívül forgalmas frankfurti repülőtér és a ramsteini amerikai támaszpont ellen terveltek ki támadást.
Wolfgang Bosbach kereszténydemokrata politikus úgy nyilatkozott a német N24 televíziónak, hogy nincs kétségük afelől: a gyanúsítottak valami olyasmire készültek, aminek jelentős következménye lehetett volna.
Lövés is dördült

A három férfi letartóztatásában húsz rendőr vett részt: megrohamozták a nyaralót, ahol a gyanúsítottak éppen megkezdték az autóbombagyártást (összesen 730 kiló vegyi anyag volt a birtokukban). Egyes jelentések szerint néhány lövés is eldördült, egy rendőr pedig könnyebben megsérült.
A német Fritz G., Daniel S. és a vélhetően török Adem Y. által létrehozott terrorista sejtet már hónapok óta figyelték az illetékes hatóságok. Mindhármukat radikális iszlamistaként tartják számon, s több pakisztáni és német iszlamista csoporttal is kapcsolatban állnak.

A gyanú szerint a három férfi az IszlámDzsihád Unió (IJU) elnevezésű terrorszervezet német sejtjének tagja. A korábban elsősorban Közép-Ázsiában tevékenykedő, de az utóbbi időben Európát is mind inkább célba vevő szervezet szoros kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A gyanúsítottak korábban állítólag Pakisztánban kaptak kiképzést.
Alá akartak merülni
A rendőri rajtaütés spontán volt: a nyomozók arra lettek ugyanis figyelmesek, hogy a gyanúsítottak bomba készítésére alkalmas kémiai anyagokat szállítanak két raktárhelyiség között. A rendőrség azért csapott le most, mert úgy látták, hogy a három férfi ismeretlen helyre akar eltűnni eddigikonspiratív lakhelyükről.
A terrorista sejtnek azonban a jelek szerint még nem voltakkonkrét célpontjai: a repülőtér és a támaszpont mellett többek között egy night club is benne volt a pakliban. A terrorista csoport működését mindenesetre már a legelejétől nagyon komolyan vette a német titkosszolgálat: több száz fős kontingenssel követték nyomon a gyanúsítottakat, s ellenőrizték minden lépésüket.
A potenciális veszélyről az amerikai hatóságokat is értesítették, amelyek emiatt fölemelték a biztonsági szintet a megcélzott épületek környékén. A német szövetségi főügyész és a bűnügyi hivatal vezetője szerint a tervezett merényleteket az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölet motiválta.
Zsúfolt térben robbantottak volna
Nem Németország az egyetlen európai állam, ahol terroristagyanús elemeket kaptak el a héten: a dán rendőrség nyolc embert vett őrizetbe tegnap, valószínűleg mindannyian kapcsolatban állnak az al-Kaidával.
A dán titkosszolgálat egy Koppenhágát megcélzó terrorcselekményt hiúsított meg, a hivatal vezetője, Jakob Sharf szerint a nyolc emberből hat dán állampolgár. A gyanúsítottak 19 és 29 év közötti fiatalok, akik Afganisztánból, Törökországból, Pakisztánból és Szomáliából vándoroltak be Dániába. A The Copenhagen Post értesülései szerint a nyolc emberből csak kettő ellen emeltek vádat, a többit bizonyíték hiányában elengedték.
Sharf úgy nyilatkozott, hogy a terroristák “nagyon zsúfolt területen” akartak robbantani. A titkosszolgálat tegnap összesen tizenegy helyszínen razziázott: az egyik ártatlan lakó a dán tévének azt is elmesélte, hogy a rajtaütés során hogyan evakuálták a házat, amiben él.
2005 óta a dán rendőrség három ehhez hasonló támadást vezényelt le terroristagyanús hálózatok ellen. Ennek utózöngéjeként négy gyanúsított tárgyalása éppen szerdán kezdődik meg.
(Forrás: MTI, BBC, Copenhagen Post, Spiegel Online)

 

[popup][/popup]