Oz: nincs bátorság a megegyezéshez

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2007. október 29. A mostani izraeli és palesztin vezetésnek hiányzik a bátorsága a megegyezéshez és a békekötéshez” – mondta újságíróknak a neves izraeli író, Amosz Oz, miután a spanyolországi Oviedóban átvette a spanyol nyelvterület Nobel-díjának tartott Asturias-díjat, amelyet a béke elérését szolgáló regényeiért és cikkeiért ítéltek neki oda.

“Az izraeli kormány úgy viselkedik, mint egy orvos, aki nem mer végrehajtani egy életfontosságú műtétet, pedig a beteg hajlandó alávetni magát az operációnak. Az annapolisi konferencia kudarcának katasztrofális következményei lehetnek” – mondta Oz, aki ugyanakkor megdicsérte Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt, amiért hitet tett a “két nép, két állam” elve mellett.

Az izraeli és palesztin politikusok megegyeztek, hogy a Bush elnök által felvetett útiterv lesz a megállapodásuk alapja – de mindegyikük a másikat vádolja a kötelezettségek megsértésével: Izrael szerint a palesztinok nem tettek eleget a terrorizmus elleni harc követelményeinek; a palesztinok arra utalnak, hogy Izrael nem számolta fel az illegális településeket, nem vonta ki csapatait a palesztin városokból.

A Hamász “ellenkonferenciát” szervez Damaszkuszban, Izraelben pedig Avigdor Lieberman miniszter kijelentette, hogy pártja, az “Otthonunk Izrael” kormányválságot idéz elő, ha a kabinet nem teszi magáévá a konferencia szellemével teljesen ellentétes terület- és lakosságcsere programját.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Livni szankciópárti.
Itt az idő, hogy a nemzetek közössége drasztikus intézkedéseket hozzon Irán ellen – jelentette ki Cipi Livni. Az izraeli külügyminiszter Kínába való elutazása előtt a Jediót Ahronót című lapnak adott nyilatkozatában úgy vélekedett: “a nemzetek közösségének mindennemű habozását Irán és szomszédai a gyengeség jeleként értelmezhetik”. Az izraeli diplomácia vezetője igyekszik majd rávenni a kínai vezetést arra, hogy támogassa a Teherán elleni újabb szankciókat.

[popup][/popup]