Őrizzük Bródy Imre emlékét

Írta: Dr. Jeszenszky Sándor - Rovat: Archívum, Technika - tudomány

Örömmel olvastuk a Szombat 1991/10. számában az ״Az izzólámpák ma is világítanak…” című megemlékezést Bródy Imre születésének 100. évfordulójáról. A cikk alcíme: ״Ki emlékezik Bródy Imrére?”

Nos, a magyar elektrotechnika szakemberei emlékeznek kiemelkedő képességű kollégájukra, és közülük sokan munkálkodnak annak érdekében, hogy szakmai tevékenysége és tragikus sorsa ne merüljön feledésbe.

A Magyar Elektrotechnikai Múzeum (Budapest, VII. Kazinczy u. 21., az ortodox zsidó imaháztól a második épület a Rákóczi út felé) világítástechnikai kiállításának terme Bródy Imre nevét viseli. A terembe lépve Bródy bronz domborműve tűnik szemünkbe. Az emléktáblát 1991-ben ünnepélyes keretek között avatta fel Dr. Schweitzer József professzor, az Országos Rabbiképző Intézet főigazgatója.

A kiállítás a világítástechnika történetét mutatja be, az őskortól a kripton izzólámpáig. Legrégebbi darabja egy régészeti lelet, egy 2000 éves olajmécses, amelyet Braunstein izraeli elektrotechnika professzor ajándékozott a Múzeumnak. Az évezredes fejlődés bemutatására Bródy izzólámpája teszi fel a koronát.

Sajnos, nem az egyetlen elpusztított szaktársunk Bródy Imre. Alig tudnak például Frank Gáborról, aki már 1938-ban világosan megfogalmazta és szabadalmaztatta a mai legkorszerűbb orvostechnikai berendezés, a számítógépes tomográf (CT) alapvető gondolatát és egyfajta kiviteli formáját. Frank 1944-ben egy munkatáborban pusztult el, ezért az emberiségnek negyed századot kellett várnia erre az életmentő eszközre, amelyet Hounsfield és Cormack újra feltalált a 60-as évek végén. Ők Nobel-díjat kaptak, Frankot csaknem elfelejtette a világ. A legkevesebb, amit meg kell tennünk, hogy egy-egy cikkel, kiállítással, évfordulós megemlékezéssel megóvjuk az ilyen személyek nevét a végleges elfeledéstől.

Dr. Jeszenszky Sándor főmúzeológus

Címkék:1992-03

[popup][/popup]