“Operettgárda”? – nemzetközi lapszemle a Magyar Gárda alapításáról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 26. “Az egykori vörös kelet ma már inkább barna” – Az egész egykori keleti blokkban éledő szélsőjobbról, a magyar zsidóságra veszélyt jelentő fejleményről, “operettgárdáról” és az alapítók elbizakodottságáról is írnak a külföldi lapok a Magyar Gárda tegnapi megalakítása kapcsán. A Vasárnapi Hírek összeállítása.

A Haaretz izraeli napilap a Jobbik által alapított félkatonai szervezet kapcsán hangsúlyozza, hogy a Magyar Gárda megalapítása félelmet kelt nemcsak a magyar de a nemzetközi zsidóságban is, utalva ezzel az Európai Zsidó Kongresszus, és a Zsidó Világkongresszus Gyurcsány Ferenchez is eljuttatott levelére. A napilap emlékeztet rá, hogy a gárda megalakulása előtt magyar zsidószervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy újra erősödik az antiszemitizmus Magyarországon.

“Paramilitaristák a magyar kormány ellen – Rendszerváltást akar a szélsőjobboldali mozgalom Magyarországon” a címe a német Berliner Zeitung cikkének. A szerző, Frank Herold szerint a Jobbik rendszerváltásról szóló bejelentései túlságosan elbizakodottnak tűnnek, bár a szélsőjobboldaliak a következő választáson tíz százalék körüli eredményt várnak maguktól, amivel a Fidesz koalíciós partnereként szeretnének hatalomra jutni. A Fidesz vezetője, Orbán Viktor még nem határolódott el a Jobbiktól, és egy politikai “szélsőjobbkanyar” nem légből kapott feltételezés – írja a berlini napilap.

“Szélsőjobboldali csoportosulás szerveződik Magyarországon – Tiltakozások a jobboldali félkatonai szervezet eskütétele után” – a címe a német közszolgálati adó, az ARD honlapján közölt, és a híradóban is leadott tudósításának, amely kiemeli, hogy az avatáson Für lajos személyében egy volt honvédelmi miniszter is részt vett, és a ceremónia közvetlenül a köztársasági elnök rezidenciája mellett zajlott. A tudósítás megjegyzi, hogy a Fidesz még nem határolódott el a Magyar Gárdától.

A Der Standard osztrák napilap a szélsőjobb térnyeréséről ír az egész egykori keleti blokkban, a gárda megalakítása kapcsán. Az egykori NDK területén fekvő Mügeln városában nyolc indiait vertek meg a héten neonácik, Bulgária fővárosában napokig tartottak a zavargások a bőrfejűek és romák között. A rasszizmus fellángolt Lengyelországban és Romániában, Szlovákiában, valamint Csehországban is, de Oroszországban szintén egyre nagyobb társadalmi támogatottságra tesz szert.

“Az egykori vörös kelet ma már inkább barna” – írja a szerző, Hans Rauscher, aki szerint az egykor elnyomott nacionalizmus ma már szinte mindenhol a felszínre tört, a szélsőjobboldali pártok ma már minden volt szocialista országban jelen vannak a politikai erőtérben. Az újságíró úgy látja, ennél is nagyobb veszély, hogy ezekben az országokban nincs hagyománya a politikai konszenzusoknak és kompromisszumoknak, az erőszakmentes problémamegoldásnak, sem a kisebbségek iránti tiszteletnek.

A svájci St. Galler Tagblatt ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy vajon “operettgárdáról”, vagy igazi fasisztákról kell-e beszélni a Magyar Gárda “önjelölt fegyveres honvédői” esetében.

 

(Forrás: Vasárnapi Hírek, Hírszerző)

[popup][/popup]