Ókori postai pecsétnyomók kerültek felszínre

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2008. március 03. Az ókori postaszolgáltatásról szolgáltattak új adatokat Jeruzsálem óvárosától Keletre fekvő völgyben végzett ásatások, ahol az i. e. VIII. évszázadból származó cseréptöredékek kerültek a felszínre.

Az i. e. IX. században a leveleket és javakat a feladó nevének feltüntetése nélkül továbbították. Egy évszázaddal később, az i.e. VIII. században a hivatalnokok és kereskedők már feltüntették nevüket pecsétjeiken – olvasható az Archaeologica című angol nyelvű honlap hírei között.

Az ásatások során az izraeli régészek összesen öt olyan agyagpecsétre bukkantak, amelyeket kifejezetten az ókori postaszolgáltatásban alkalmaztak: mindegyikükön héber nevek és az i.e. VIII. századi dátumok vannak feltüntetve.

Az egyik épségben fennmaradt pecsét tanúsága szerint tulajdonosa bizonyos Refaihu ben Szalem volt, aki ebben a korban Dávid király városában élt.

Rohny Reich, a Haifai Egyetem professzora szerint a pecsét közhivatalnoké volt. Ismertetése szerint a mostani leletek különböznek azoktól a pecsétektől, amelyeket nagy számban találtak a térségben két évvel ezelőtt.

“A korábbi leletből származó pecsétek mindegyiken csupán valamilyen rajz látható: egy csónak, vagy valamilyen állat – hal, gyík, esetleg madár. Ezek korábban – a IX. század végén – a VIII század elején készültek. A mostani leletek azonban arra engednek következtetni, hogy a VIII. században megváltozott a postai gyakorlat, s a hivatalnokok az általuk használt pecséteken feltüntették saját nevüket is” emelte ki Rohny Reich professzor.

[popup][/popup]