Ókori kőtáblákat fedeztek fel

Írta: - kroó - - Rovat: Archívum, Történelem

A libanoni határ közelében az izraeli Tel Dán falucskában először bukkantak a királyság korából származó „okmányra”. Az egy méter magas bazaltkő emlék­művet az időszámításunk előtti 9. évszázadban Damaszkusz arameus királya állíttatta fel Izrael legyőzése után. Néhány évtizeddel később megcsonkították, mégis egy 28×30 centiméteres sérült sor ránk maradt.

A felirat említést tesz Dávid király udvaráról, több ezer lovasáról és harci szekeréről, a győzelmet segítő ara­meus Hadad, Vihar és Háború is­tenéről.

A történet megfejtésének kulcsát a Biblia adja meg. A Királyok Első könyvének 15. fejezete taglalja Baása izraeli király és Asa judeai király közötti háborút. Abból megtudhatjuk, hogy Judea királya tekintélyes menny­iségű arany és ezüst kelyhet küldött az arameus palotába, kérve Hadad királyát, hogy bontsa fel szövetségét Izraellel. Az „érvek” Hadadot „meg­győzték”. ..hadseregének vezéreit elküldte Izrael városai ellen és legyőzte… Harminc évre rá Ahab, Izrael királya revansot vett, Afeknél: a mai Golan fennsíkon tönkre verte az arameusokat. Ahab megkímélte a legyőzött király életét, sőt ker­eskedelmi megállapodást kötött vele.

Az arameusok az időszámítás előtti 12. században telepedtek le a mai Szíria területén, s körülbelül akkor jelentek meg az izraeliek a kánaáni halmoktól délre. Az óhéber írásban járatosak a dani emléktáblára vésett szavakat fe­lismerik, mert azok a héberrel majdnem azonosak.

A mostani felfedezése előtt, bibliai időkből származó olvasható szövegű királyi tábla csak egy maradt fenn: 1960-ban, az úgynevezett Mésa-táblát Jordániában, Ammantól délre fedezték fel. Tel Danban eddig „csupán” ötezer éves településeket ástak ki a homok­ból.

kroó –

Címkék:1994-03

[popup][/popup]