Nincs Remény

Írta: Fodor Kálmán - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Illetve van, de a magamfajta mezei olvasónak nem ad­ható ki az Országos Széchenyi Könyvtárban. Az ok ért­hető: azokat a folyóiratokat, amelyekből a könyvtár csak 1-2 példánnyal rendelkezik, kizárólag kutatók forgathat­ják, hogy épségben meg lehessen őrizni őket az elkö­vetkező nemzedékeknek. Ám a Remény című izraeli fo­lyóirat nincs előfizetve, alkalmilag jut hozzá az intéz­mény. Feltételezhetően pénzhiányról van szó. Bizonyára sok más, Magyarországon kívül megjelenő lappal is ez a helyzet.

Kétségtelen, hogy elsősorban a nemzeti könyvtárnak lenne feladata megfelelő példányszámban beszerezni a magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású kiadványokat, de talán a kiadóknak is érdeke, hogy ezek eljussanak a legna­gyobb magyarországi könyvtárakba. Feltételezhetően ma­gyar nyelvű lapok és könyvek tömege – köztük Izrael­ben, vagy a világ más tájain megjelenő magyar zsidó vonatkozású munkák – sem kapják meg a lehetőséget, hogy az érdeklődők kezébe kerüljenek Budapesten, esetleg né­hány vidéki nagyvárosban.

Komoly gondok mellett ez eltörpül, de bizonyára a megoldása is jóval egyszerűbb. Csak egy jó ötlet kell ta­lán, s akkor még van remény.

Fodor Kálmán

Címkék:1992-02

[popup][/popup]