Nigun-koncert a Budapest Jazz Clubban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Zenei kuriózum a fővárosban
MTI

2008. június 4.

A kelet-európai zsidó zenei hagyományokat a dzsesszel ötvöző Nigun együttes csütörtökön a Budapest Jazz Clubban (VIII. ker. Múzeum utca 7.) ad koncertet. A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben. Bár az amerikai jazzkörökben vannak hagyományai a zsidó zenei kultúra felelevenítésének, Európában csak a Nigun követi ezt az irányvonalat.

Az együttes rendszeresen fellép vendégszólistákkal. A 2006-ban megjelent harmadik lemezükön Daniel Zamir izraeli szaxofonos, 2007-ben Matt Darriau-val, a Klezmatics és a Paradox Trio tagjával koncertezett a Nigun a Művészetek Palotájában, Két tagjuk ugyanott részt vett John Zorn Cobra című darabjának előadásában.

A 2001-ben alakult együttes neve magyarul annyit jelent, hogy szavak nélkül. Ez év elejétől Párniczky András (gitár), Borbély Miklós (szaxofon, furulya), Kézdy Luca (hegedű), Nagy Péter (bőgő) és Jeszenszky György (dob) felállásban játszik.

A Nigun gyakran szerepel külföldön, első lemezük amely tükrözi a műfaji elképzeléseiket, Klezjazz címmel 2003-ban jelent meg, a 2004-es Standard a Gramofon című szaklapban a legmagasabb pontszámot kapta.

[popup][/popup]