Nemzetközi zsidó szervezetek levelet küldtek Gyurcsány Ferencnek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 21. Közös levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz a Zsidó Világ-kongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, és ebben aggodalmukat fejezik ki a Jobbik gárdaalapítási terve miatt.

Ronald S. Lauder és Mose Kantor egyebek között arra kérik a kormányfőt, sürgősen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy “megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit használva”.

Az augusztus 15-én kelt levél szerzői arra sürgetik Gyurcsány Ferencet, hogy minden szükséges jogi lépést tegyen meg a szóban forgó fenyegetés megakadályozása érdekében, mert az az európai demokráciára is veszélyt jelenthet.

Egyelőre nem kapta kézhez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt a levelet, amelyben két nemzetközi zsidó szervezet vezetői fogalmazták meg aggodalmunkat a Jobbik gárdaalapítási terve miatt – közölte Daróczi Dávid

kormányszóvivő kedden. “Ahogy Gyurcsány Ferenc megismeri a levél tartalmát, megfogalmazza válaszát és erről a közvéleményt is tájékoztatja” – mondta a szóvivő.

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke augusztus elején jelentette be, hogy Magyar Gárda néven egyesületet alapított, amelynek célja “a nemzeti önvédelem kereteinek” megteremtése. A jobboldali politikus szerint lehetőséget akarnak teremteni egyebek között arra, hogy magánszemélyként a magyar gárdisták megismerjék a lőfegyverek kezelését is.

Az elnök utalt arra, hogy ez utóbbit jogi akadályok miatt a gárda keretein belül nem tehetik meg. Elmondta, hogy a Magyar Gárda tagjainak fekete egyenruhája lesz, rajta Imre király árpádsávos, kilenc oroszlánnal díszített pajzsával. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége néhány nappal később közleményben tudatta: a magyar társadalom többségéhez hasonlóan értetlenül áll azelőtt, hogy a Jobbik néven bejegyzett

párt Magyar Gárda elnevezéssel felfegyverkezett harci alakulatot hozott létre, amelynek egyenruhája a megtévesztésig hasonlít a fasiszta mozgalmak öltözékéhez.

“Meggyőződésünk szerint ezen harci alakulat létrehozása egyenes folytatása a múlt év őszén kezdődött szélsőjobboldali mozgalmak tevékenységének, amelyek az utcai tüntetéseik során folyamatosan zsidóellenes nézeteket hangoztattak” fogalmazta meg véleményét a Mazsihisz.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]